18.7.2020. 21:34
0
Projekat 'Amazing Velež' uvezuje turizam i planinarstvo
Ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK Ajdin Teletović i predsjednik Planinarskog društva Treskavica Gordan Čahtarević potpisali su danas u Mostaru Memorandum o razumijevanju i saradnji na realizaciji projekta „Amazing Velež“, koji se provodi kroz bespovratna sredstva Projekta za razvoj i promociju turizma osigurana od strane Vijeća za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council – RCC).

Potpisnici Memoranduma izrazili su spremnost za saradnju na polju razvoja avanturističkog turizma na području planine Velež, što predstavlja prvi korak za eventualnu buduću saradnju između dviju strana.

Izražavajući jasnu i nedvosmislenu podršku provođenju projekta i njegovoj dugoročnoj održivosti, Ministarstvo se potpisanim Memorandumom obvezalo na pružanje tehničke, savjetodavne i koordinacijske podrške ostvarivanju aktivnosti navedenih u Projektu.

“U posljednje vrijeme sve češći motiv turističkih putovanja je želja za aktivnim odmorom uz neki vid aktivnosti na otvorenom, u netaknutoj prirodi. Planinarstvo obuhvata čitav niz takvih aktivnosti zbog čega je usko povezano s turizmom, te značajno doprinosi promociji i valorizaciji prirodne i kulturne baštine. Planinarska infrastruktura u isto je vrijeme i turistička, jer je bez nje praktično nemoguće razvijati turizam povezan s aktivnostima na otvorenom. Zbog toga je neupitna naša podrška projektu „Amazing Velež“ , koji ima za cilj valorizirati turistički potencijal planinskog područja Velež, čime se proširuje klasična turistička ponuda Hercegovačko-neretvanskog kantona”, kazao je ministar Teletović.

Predsjednik PD Treskavica Gordan Čahtarević i projekt menadžer Zehrudin Isaković istakli su zadovoljstvo podrškom Ministarstva i ministra Teletovića lično naglašavajući kako neke od projektnih aktivnosti poput izrade Via ferrate, markiranja i uređenja planinarskih staza, opremanja alpinističkih smjerova, te izrade planinarsko-turističke karte planine Velež, imaju za cilj upravo izgradnju kako fizičke tako i institucionalne infrastrukture planinarstva kao specifičnog oblika turizma.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.