20.7.2020. 16:55
0
Raste broj zaraženih: Kapacitet na Podhrastovima skoro pun, Sarajevo imalo pa ostalo bez izolatorija
FOTO: Početkom aprila izolatorij bio spreman za pacijente
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu dopisom generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović polovinom maja obavijestio je Vladu KS da im nije potreban izolatorij na Građevinskom fakultetu koji je bio spreman za pacijente već krajem marta 2020. godine kada je u Sarajevu bilo tek nekoliko zaraženih pacijenata.

Akcija opremanja prostorija na Građevinskom fakultetu završena je za nekoliko dana od dana kada je odlučeno da će tu biti izolatorij u slučaju da kapaciteti izolatorija na Podhrastovima ne budu dovoljni za sve pacijente. Općina Centar finansirala je radove na izolatoriju, a samo nabavka sanitetskog vozila za prijevoz pacijenata koštala je 60.000 KM.

Kako je kazao načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić za Patriju općina je ukupno dala oko 100.000 KM za nabavku sanitetskog vozila, pristupni put prema Građevinskom fakultetu i nabavku 500 višekratnih posteljina.

„Sve je transparentno, ništa ne krijem. Pomogao sam i KCUS-u i Državnoj bolnici i opet ću“, kazao je Ajnadžić.

U obilazak izolatorija na Građevinskom fakultetu početkom aprila zajedno su otišli član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović. 

„U ovom izolatoriju na Građevinskom fakultetu napravili smo izvrsne uslove i za osoblje i za bolesnike. Obezbijedili smo preko Civilne zaštite FBiH 200 kreveta, a po potrebi možemo i više. Iskreno se nadam da nam neće biti potrebni ovoliki kapaciteti“, izjavila je 3. aprila Izetbegović.

Na opremanju izolatorija sa laboratorijom radilo je 40 uposlenika KCUS-a. 

U isto vrijeme, iako je već bio iseljen, radovi na opremanju izolatorija pored Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ nisu ni počeli. Iz te zgrade iseljen je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u  Sarajevu, a kako nam je potvrdio direktor Rasim Muratović to je bilo 27. marta. 

Dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu Samir Dolarević u razgovoru za agenciju Patria potvrdio je da su uposlenici KCUS-a ključ od prostorija izolatorija vratili u prvoj sedmici juna. 

„Polovinom marta naredbom Kirznog štaba KS dali smo ključeve, a dobili ih u prvoj sedmici juna. Morao sam zvati telefonom da se prostorije vrate u stanje kakvo je bilo kako bismo organizirali ispite za studente poštivajući sve higijensko-epidemiološke mjere. Za to smo imali samo tri dana“, kazao je Dolarević. 

Iako je izgledalo da se epidemiološka slika stabilizuje već od druge dekade juna dolazi do povećanog broja zaraženih od koronavirusa.

Od 11. do 21. juna porastao je broj zaraženih u Kantonu Sarajevo, a rastao je i broj smještenih pacijenata u izolatoriju na Podhrastovima. 

Kako je potvrdila Aida Pilav 29. juna u KS bilo je 265 aktivnih slučajeva, danas je to 1.087 slučajeva. Raste broj pacijenata kojima je potrebna hospitalizacija, a u KS trenutno nema druge pripremljene lokacije za zaražene pacijente.

Direktorica Izetbegović posljednjih nekoliko dana upozorava da se popunjava kapacitet izolatorija na Podhrastovima. 

Ona je kazala da „Opća bolnica mora odvojiti kapacitet od 35-50 kreveta za srednje i teško oboljele od koronavirusa“. V.d. direktora Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović poručio je da će biti spremni primiti pacijente.  

Za opremanje izolatorija pored Opće bolnicie zadužen je Zavod za javno zdravstvo KS, a za te namjene Vlada KS izdvojila je 400.000 KM. Premijer KS Mario Nenadić danas je u obilasku Opće bolnice kazao kako bi taj izolatorij trebao biti na raspolaganju početkom septembra.

"Izolatorij se ovdje gradi kao trajno rješenje. Po potrebi će se angažovati Građevinski fakultet ili neki drugi kapacitet, gdje može biti smješteno više lica“, kazao je Nenadić. 

Ostalo je nejasno zašto bi se ponovo opremao Građevinski fakultet i radio isti posao kao prije nekoliko mjeseci umjesto da se što prije završi posao sa trajnim izolatorijem kako je i predviđeno.

(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.