23.7.2020. 11:15
0
Vučić u Banjoj Luci citirao Kočića i ponovio da podržava integritet BiH
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas u Banjoj Luci, tokom uručivanja pomoći te zemlje domovima zdravlja u manjem bh. entitetu, da je ponosan što je u ovom gradu.

-    Kada smo dolazili pitala me Željka jesi li vidio baku koja je izašla ispred kuće i sa zastavom maše i pokazuje koliko voli ne samo Srbiju i RS već naše zajedništvo. Zato za nas ovo nije pitanje poklona i podrške nego dio naše odgovornosti i ozbiljnog pristupa. Srbija mora da brine o Srpskoj. Mora da bude dostupna i da bude na raspolaganju Srpskoj – rekao je Vučić.

Ponovio da je legao novac za škole u RS, ali i za petrovački duhovni centar.

-    Uvijek smo željeli da nas neko u okruženju pohvali, da nas ne kritikuju. Ko to pjeva piše na ljepšem srpskom jeziku od Čopića, Kočića, Šantića, Selimovića... Niko nije rođen u Srbiji, jesu li zbog toga manje Srbi? – kazao je Vučić te dodao da Srbija garantuje provođenje Dejtonskog sporazuma.

Napomenuo je da je Srbija noćas poslala 10.000 testova za RS.

-    Ponosam sam i što smo pomogli četiri opštine van RS. Nikoga ne ugrožavamo. Ničim ne ugrožavamo BiH, podržavamo teritorijalni integritet BiH, ali niko nam ne može ugroziti pravo da podržavamo narod u RS i njen opstanak. Ponosni smo na svaki uspjeh RS. Svaki dio autoputa kada uradite, sretni smo kao i vi – rekao je Vučić te citirao patriotske odlomke iz djela Petra Kočića.
Najavio je da su spremni uložiti novac za gradnju autoputa do Bijeljine te zahvalio na iskrenom i toplom dočeku.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je na podršci Srbije.

-    Pokazujete da je RS smislena i da ima šansu u budućnosti. Ovih 15 vozila je dobra stvar za sve naše opštine. RS se prirodno naslanja na Srbiju u teškim vremenima – rekao je Dodik.

I ovu posjetu Dodik je iskoristio za političke poruke.

- Razgovarat ćemo o projektima i važnim političkim pitanjima kao što je Kosovo, status RS. Ne možemo da nijedan naš prostor posmatramo izolovanim gdje god se nalazi. Izgradnja autoputa je poveznica koja će razbiti vjekovne probleme vezane za komunikaciju prema Srbiji. Kroz istoriju svi koji su vladali htjeli su da se ne poveže sa Srbijom. Izgradnja poput mosta prema Bratuncu je i ispravljanje te nepravde. Ponosan sam što RS i Srbija danas egzistiraju kao dvije srpske države na ovom prostoru. Šta god to rekao, mi živimo RS kao našu državu – rekao je Dodik.

Predsjednica RS Željka Cvijanović kazala je da ova posjeta raduje građane te se zahvalila Vučiću i Srbiji na podršci u proteklom periodu. Istakla je da je dolazak Vučića više od obične posjete.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.