23.7.2020. 15:27
0
Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Evo o čemu se danas raspravljalo
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je danas, u drugom krugu glasanja, Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće.

Vijeće ministara utvrdilo je predloženi zakon kojim su propisane privremene mjere postupanja u sudskim i drugim postupcima pred Sudom i Tužilaštvom BiH i drugim tijelima Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće zbog opasnosti od epidemije zarazne bolesti prouzrokovane koronavirusom (COVID-19).

U drugom krugu glasanja usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji su predložili poslanici Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović.

Predstavnički dom podržao je principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o prekršajima, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH, koji su predložili poslanici Saša Magazinović, Damir Arnaut i Jasmin Emrić, zbog nepostojanja entitetske većine prilikom glasanja, upućeni su Kolegiju na usaglašavanje.

Danas je obustavljen zakonodavni postupak za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Dženan Đonlagić, Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Enver Bijedić.

Naime, Predstavnički dom već drugi put nije podržao negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu, pa se u skladu sa propisanom procedurom obustavlja zakonodavno postupak.

U drugom krugu glasanja podržana je poslanička inicijativi: Predraga Kojovića, Aide Baručije, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta kojom se Vijeću ministara BiH nalaže da hitno, a najkasnije u roku od 15 dana, u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama.

Poslanici su usvojili i nekoliko izvještaja o izvršenoj reviziji učinka.

Predstavnički dom izabrao je Lejlu Hadžić za članicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Također, donesena je odluku o imenovanju  Branislave Milekić za članicu Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Republike Srpske.

Na usaglašavanje Kolegiju je, zbog nepostojanja entitetske većine, upućena poslanička inicijativa: Mirjane Marinković-Lepić, Damira Arnauta, Predraga Kojovića i Aide Baručije kojom se sugerira nadležnim državnim i entitetskim institucijama, odnosno institucijama Brčko Distrikta (vlade i zakonodavna tijela), da pripreme i usvoje izmjene i dopune zakona o parničnom postupku, na način da se u njih inkorporiraju odredbe o oslobođenju od plaćanja troškova postupka koji obuhvata i iznos koji bi se stranci priznao na ime nagrade advokatu u slučaju kada stranke zastupa javno pravobranilaštvo, a u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda ta ljudska prava.

Iz istog razloga Kolegiju na usaglašavanje je upućena i poslanička inicijativa poslanika Kluba SDA kojom predviđa da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obaveže Vijeće ministara BiH da u roku od 90 dana pripremi prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji Bosne i  to na način da se Sudska policija Bosne i Hercegovine osniva kao osnovna organizaciona jedinica u sastavu Suda Bosne i Hercegovine.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.