27.7.2020. 16:04
0
KCUS: Uspješno urađena operacija kod Covid pozitivnog pacijenta
U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu urađena je prva operacija kod Covid pozitivnog pacijenta. Nakon što su u Općoj bolnici Abdulah Nakaš odbili pružiti tretman dvadesetpetogodišnjem H.H. iz Sarajeva, on je uspješno operisan na Klinici za opću i abdominalnu hirurgiju KCUS. Riječ je o operaciji slijepog crijeva, koja spada u sekundarni nivo abdominalne hirurgije, ali je uslijed činjenice da mu je usluga uskraćena na pripadajućem nivou zdravstvene zaštite pacijent operisan i zbrinut na tercijarnom nivou u KCUS, saopćeno je danas.

"Pacijentu H.H. urađen je PCR test u Domu zdravlja, 24.jula, na osnovu kojeg je utvrđeno da je pacijent Covid pozitivan. Narednog dana pacijent se javlja u Opću bolnicu zbog jakih bolova i sumnje na akutnu upalu slijepog crijeva (crvuljka), nakon čega biva upućen u KUM KCUS-a.

Po dolasku u KUM KCUS-a urađen je CT abdomena, te je shodno radiološkom nalazu koji je ukazivao na suspektne znakove upale slijepog crijeva, pacijent upućen na u Opću bolnicu na dalji tretman, shodno složenosti zdravstvenih tegoba.

26. jula pacijent se ponovo javlja u Opću bolnicu zbog istovjetnih tegoba, uz koje i laboratorijski nalazi ukazuju na porast uplanih parametara krvi (CRP). I usprkos jasnim pokazateljima da se radi o upali slijepog crijeva, pacijent se ponovo upućuje u KCUS gdje je indiciran hitni operativni tretman", saopćeno je iz KCUS-a.

Dodaju da je stanje pacijenta stabilno.

"Prema riječima ljekara Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju KCUS stanje pacijenta je trenutno stabilno i on se liječi u posebnom izolacionom odjelu, uz strogo poštivanje mjera zaštite bolesnika i uposlenika.

„Iako slijepo crijevo spada u sekundarni nivo abdominalne hirurgije, s obzirom da je pacijent dva puta upućivan u KCUS iz Opće bolnice Abdulah Nakaš odlučili smo operisati mladića i poštedjeti ga daljih bolova koje je trpio. Pacijent je došao sa nalazima koji su jasno ukazivali na upalu slijepog crijeva, te je odmah po prijemu indiciran hitni operativni tretman, koji je urađen u sali za Covid pozitivne bolesnike. Postoperativni oporavak ide u skladu s postojećim protokolima, a s obzirom na prisustvo virusa u dalji tok liječenja uključen je multidisciplinarni tim ljekara“ – kazali su iz Hirurškog tima Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.