28.7.2020. 10:25
0
Čolpa o navodnom vanrednom Kongresu GS-a: Pokušaj puča, pokrenut ćemo disciplinski postupak
Današnje saopštenje u kojem je objavljeno da je održan vanredni kongres Građanskog saveza, je pravno neutemeljen, politički perfidan i jeftin medijski pokušaj puča po nalogu DF-a, a koji dolazi nakon odbijanja učestvovanja GS-a u vlasti i zelenoj koaliciji za lokalne izbore 2020.godine, naveo je Nihad Čolpa u svojoj reakciji.

"Za kratko vrijeme koliko se bavim politikom vidio sam svakakve pojedince i pojave, ali da neko bude jednokratna igračka u rukama moćnika i da sam sebe proglasi predsjednikom stranke pored hiljada vrijednih članova GS širom BiH, to nisam ni sanjao da mogu doživjeti. Zaista otužan čin. Organi GS-a će pokrenuti disciplinski postupak protiv svih učesnika medijskog pokušaja puča", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik GS i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nihad Čolpa.

Jutros je sa adrese Građanskog saveza stiglo saopćenje u kojem se navodi da je u Sarajevu održan vanredni kongres Građanskog saveza (GS) na kojem su delegati jednoglasno izabrali Muhameda Fazlagića za novog predsjednika na mandat od dvije godine. Za generalnog sekretara ponovo je izabran Ozren Blagovčanin, dok je nova predsjednica Glavnog Odbora Alma Gutić.

"Kongres je ocijenio da je odluka GS da 2018. na izbore izađe u koaliciji sa Demokratskom frontom (DF) bila odgovorna prema Bosni i Hercegovini jer je to doprinijelo istorijskoj pobjedi Željka Komšića nad Draganom Čovićem. Nadalje, zaključeno je da GS treba nastaviti voditi politiku odbrane interesa gradjanske BiH bez obzira na političke posljedice po stranku", navode iz GS-a.

U tom smislu, organi GS su jednoglasno donijeli odluku da na predstojeće lokalne izbore ponovo izadju u koaliciji sa DF, kao i ostalim subjektima i pojedincima u sklopu projekta ujedinjenja građansko-lijevih stranaka koje su članice pokreta SPD. GS će u narednom periodu afirmisati puno novih ljudi u političkom životu BiH, što je i do sada bila praksa stranke, poručuju iz stranke.

"GS poziva sve lijeve i patriotske snage u BiH da se prestanu baviti međusobnim podmetanjima i da se fokusiraju na izazove koji se nalaze pred Bosnom i Hercegovinom. Posebno je važno da se pruži puna podrška NATO putu naše zemlje koji je konačno otkočen, a koji može postati realnost u srednjem roku. Zbog grubog kršenja odredbi statuta i nanošenja štete Građanskom savezu, iz članstva je izbrisan bivši predsjednik Nihad Čolpa kojem je dvogodišnji mandat već bio istekao 9. 9. 2019, dakle dvije godine od održavanja prvog kongresa GS. Na kraju, usvojene su i deklaracije i politike koje će javnosti biti predstavljene u saradnji sa partnerima iz DF i drugima koji su spremni na odgovornu politiku prema BiH koja stavlja interese države ispred uskih ličnih ambicija", stoji u saopćenju.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.