30.7.2020. 18:03
0
DF: Pozdravljamo podršku međunarodne zajednice CiK-u, uz HDZ samo Rusija
Demokratska fronta pozdravlja stav Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, zamjenika šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno, zamjenice američkog amabasadora u BiH Ellen Germain i zamjenika britanskog ambasadora u BiH Ruth Wiseman u vezi sa snažnom podrškom Centralnoj izbornoj komisiji i podrškom provođenju lokalnih izbora u Mostaru i cijeloj BiH.

"Predstavnicima međunarodne zajednice očito je savršeno jasno da pritužbe koje upućuju HDZ i njihov predsjednik Dragan Čović nemaju nikakvo demokratsko i zakonito utemeljenje, što je jasno izraženo i kroz stav međunarodnih zvaničnika u BiH.

Još je, međutim, jasnije da je na strani HDZ-ovih želja i nedemokratskih zahtjeva ostala Ruska Federacija, kojoj dakako nije u interesu provođenje demokratskih i slobodnih izbora u BiH", dodali su iz DF-a. 

Podsjetimo, zvaničnici Delegacije EU u BiH, OHR-a, OSCE-a i ambasada SAD-a i Velike Britanije u BiH odgovorili su predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću na pismo koje je upitio povodom datuma održavanja izbora u Mostaru.

U zajedničkom pismu navedene institucije pozdravljaju njegovu "kontinuiranu angažiranost glede ove najvažnije teme", te ponavljaju koliko "cijene ulogu koju je odigrao proteklih mjeseci u dolaženju do ovog izuzetno značajnog sporazuma". Napominju da je održavanje ovih izbora uključeno u "14 ključnih priroteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije i predstavlja jedan od najviših prioriteta u osnaživanju načela demokratije i vladavine prava u Bosni i Hercegovini".

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.