11.8.2020. 10:19
0
Irma Baralija: 'Velike stranke' spremaju krađu na izborima u Mostaru, vrijeme je za građanske straže
Za mostarske izbore u decembru prijavilo se 38 političkih stranaka. Kad se dobro potrudim, mogu zamisliti 15-ak stranaka koje realno postoje i koje mogu biti među tih 38. Šta je onda sa većinom tih stranaka, ko su ti ljudi, kako je to moguće, pita se Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke i predsjednica Gradskog odbora ove stranke u Mostaru.

"Eh, stvari stoje ovako: Prije svakih izbora, CIK BiH organizuje nešto slično lutriji u okviru koje se nasumičnim odabirom svim prijavljenim strankama dodjeljuju mjesta u biračkim odborima (birački odbor je onih pet ljudi koji su zaduženi za provedbu izbora, jedna osoba vam kontroliše ličnu kartu na ulasku na biračko mjesto, druga vam daje listiće itd.). U idealnom scenariju, ni jedna od ovih osoba nije politički aktivna i nema nikakav interes sem interesa da izbori budu fer i korektni, bez malverzacija i krađa. U realnom scenariju, svaka od tih pet osoba pripada različitim strankama pa onda jedni druge kontrolišu da niko ni od koga ne krade", napisala je Baralija.

Kako kaže, u mostarskom scenariju izgleda da su određene “velike stranke” prijavile hrpu imaginarnih stranaka kako bi npr. postojala biračka mjesta koja su pod potpunom kontrolom jedne “velike” stranke.

"Ukupan broj biračkih mjesta u Mostaru je oko 150. Dakle, umjesto da svaka od realnih 15 stranaka koje postoje dobije lutrijom po člana/članicu u 10 biračkih odbora, na ovaj način će dobiti svega po 3-4 mjesta. Da li je ovo legalno? Nažalost jeste. Da li nam je svima jasno kakva se krađa sprema? Nadam se da jeste. Šta nam je činiti? Dići se i ne dozvoliti da nam otmu izbore koje čekamo evo 12 godina! Drage Mostarke, dragi Mostarci, ne samo da ne možemo priuštiti sebi luksuz neizlaska na izbore nego je nužno da nas se što više angažuje da budemo PREDANI posmatrači. Mi koji ćemo biti na listama, nećemo moći biti posmatrači. Ali svi vi ostali možete pomoći na taj način. Samo zajedno možemo osigurati da demokratija NAPOKON profunkcioniše u našem gradu. #ukljucise #Mostar2020", poručila je Baralija.

Dodaje da je u Mostaru specifično da će se i pomenutih 150 mjesta čak i među većinom postojećih stranaka trampiti odmah nakon lutrije, po “nacionalnom ključu”.

"Jer, primjera radi SDA ne želi imati birački odbor u Rodoču, jer znaju da tamo neće dobiti glasove dok primjerice HDZ ne želi birački odbor u Drežnici i slično. Brutalno je koliko su korumpirali sistem. Ali NEMA druge do građanskog aktivizma i građanskih straža na biračkim mjestima!", zaključila je Baralija.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.