11.8.2020. 16:20
0
Sarajevom će saobraćati prvi elektro autobus
Grad Sarajevo mogao bi se pridružiti svjetskim metropolama uvođenjem pilot projekta elektro autobusa koji će donirati firma Chariot Motors, ali da bi projekat zaživio potrebno je osigurati lokaciju za postavljanje punionice.

Projekat implementira KJKP Gras, a Općinu Stari Grad vide kao najpogodniju lokaciju za punionicu.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić potvrdio je tokom sastanka sa Almirom Ahmetspahićem, vršiocem dužnosti direktora KJKP GRAS, da će punionica biti izgrađena u Starom Gradu, te zadužio nadležnu službu da provede potrebne aktivnosti.

Moguća lokacija na kojoj bi se mogla postaviti punionica je Trg Austrije prekoputa kombi stanice, u blizini trenutnog objekta Elektroprivrede s obzirom da je za punionicu potrebno osigurati određenu infrastrukturu.

Prema tvrdnjama KJKP Gras, Elektroprivreda će također podržati ovaj projekat i ustupiti potrebnu infrastrukturu.

Elektro autobus vozit će na liniji Vijećnica – Dobrinja, a za njegovo napajanje potrebne su dvije punionice – na početnoj i krajnjoj stanici.

Punjenje traje deset minuta i sa tom količinom elektro autobus može preći 20 kilometara. Inače, kao izvor napajanja elektro autobus koristi super kondenzatore.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.