12.8.2020. 13:11
0
Osim korone među djecom se pojavio i Kawasaki sindrom: O čemu se radi?
Prema posljednjim informacijama koje su saopćene sa KCUS-a, na Pedijatrijskoj klinici je hospitalizovano četvero djece jer su pozitivni na koronavirus. Međutim, ono što je dodatno zabrinulo prije svega roditelje, ali i cjelokupnu javnost, je da jedno od oboljele djece uma takozvani Kawasaki sindrom.

Naravno, odmah se pojavljuje na desetine pitanja. O čemu se radi? Kakva je bolest u pitanju? Da li je zarazna, odnosno prenosiva? Ko su ugrožene kategorije? Kako se liječiti? Kako se zaštititi? Sva ova pitanja postavljena sui jednoj od najboljih pedijatrica u našoj zemlji, ali i regionu, dr. Senki Mesihović-Dinarević.

- Odmah moram reći da Kawasaki sindrom nije zarazna, odnosno prenosiva bolest, nego se radi o reaktivnom oboljenju. Bolest se pojavljuje u najvećem broju slučajeva kod djece mlađe od pet godina. Radi se, zapravo, o odgovoru organizma na neku infektivnu bolest, kazala je Mesihović-Dinarević.

Prema njenim riječima, Kawasaki sindrom napada srce i koronarne krvne sudove.

Četvero djece hospitalizovano na KCUS-u zbog koronavirusa: Jedno dijete ima Kawasaki sindrom, drugo je pokušalo počiniti suicid
- U borbi sa virusom organizam počinje napadati vlastite krve sudove. Još uvijek u svijetu nije dovoljno istraženo zašto neki organizam, kao reakciju imunološkog sistema, napada vlastite koronarne krvne sudove i pod kojim uslovima se to dešava. Ovakva reakcija organizma događa se u toku, ili čak nakon preležane neke infektivne bolesti poput zaraze koronavirusom. U liječenju je veom bitno da se na vrijeme prepozna i da se započne sa terapijom. Inače, ova bolest se liječi kombinacijom imunoglobina i kortikosteroida. Ako se ne počne na vrijeme sa liječenjem ishod može biti letalan, odnosno smrtonosan, ili može ostaviti trajne posljedice na zdravlje djeteta, koje onda može cijeli život provesti uz rizik od infarkta miokarda, dodala je Mesihović-Dinarević.

Upozorila je reditelje, ali i kolege doktore na simptome koji mogu ukazivati na pojavu Kawasaki sindroma kod djeteta.

- Ako dođe do naglog neobjašnjivog rasta temperature, ako se iznenada pojavi osip, roditelji odmah trebaju odvesti dijete pedijatru, odnosno doktoru porodične medicine. Bolest je izlječiva, a prema iskustvima kolega iz Irske, dvoje od 20 djece ja zahtijevalo tretman u intenzivnoj njezi, pojasnila je Mesihović-Dinarević, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)
 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.