21.8.2020. 15:24
0
Đapo će zatražiti da se Federalna vlada obrati VM BiH za otvaranje granica
Već na narednoj sjednici Vlade Federacije BiH federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo uputit će zahtjev da se Federalna vlada zvanično obrati Vijeću ministara BiH i zatraži hitno otvaranje granice za ulazak građana Turske, SAD i zemalja istoka u BiH. Iako već duže vrijeme ministrica Đapo od Vijeća ministara BiH traži da donese odluku o otvaranju granice za građane Turske, SAD i zemalja istoka, to se bez ikakvog objašnjenja još nije desilo.

"S druge strane, Turska kao država građanima BiH potpuno je otvorila svoje granice i mogu ulaziti bez ikakvih administrativnih barijera. Također, bitno je istaknuti da Turska ima najmanji broj zaraženih virusom COVID-19 pa je i gledajući statistiku, potpuno nejasno zašto je ta država na crnoj listi BiH. Od Turske možemo naučiti mnogo o tome kako se pomoću skenera kontroliraju turisti na aerodromima prilikom dolaska, pa je gotovo nemoguće da vam dođe zaražena osoba. Onaj ko ima povišenu temperaturu, diskretno ga pozovu i testiraju. To isto možemo raditi i mi na našim aerodromima", kazala je Đapo.

No, bez obzira i na to, Vijeće ministara BiH treba da nakon otvaranja granice, propiše i uvjete ulaska u BiH u smislu da gosti dostave negativan test na koronavirus ili na neki drugi način. Vijeće ministara BiH mora prestati s diskriminacijom građana Turske, SAD i istočnih zemalja, jer je u Bosni i Hercegovini mnogo investitora i biznismena s tog područja, posebno u obrazovanju.

Također, uspostavljene su direktne aviolinije, a i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan od naših vlasti tražio da se otvore granice BiH za državljane Turske.

"Turistička sezona spašena je u Neumu, našem jedinom gradu na moru, zahvaljujući domaćim gostima. Ali, to nije slučaj u ostalim dijelovima BiH koji dominantno žive od turizma, Sarajevo, Mostar Jajce, Bihać, Travnik... Ti gradovi su pusti, kada su u pitanju turisti, pa bi dolazak gostiju sa istoka značajno spasio sezonu. Ugostitelji neće moći finansijski izdržati ovu godinu, ako granice ne budu otvorene", naglasila je Đapo.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.