26.8.2020. 15:59
0
Samohrana majka poručila: Ako budem morala na ulicu, ja ću dijete za ruku i s mosta u Drinu
Samohrana majka Mirjana Ćuković nadležne u Gradskoj upravi u Goraždu je obavijestila da će, u slučaju da bude morala izaći na ulicu, sa djetetom skočiti u rijeku Drinu. Agonija ove žene, koja je prije dvije godine ostala bez supruga, nastavljena je najavom nove deložacije.

Ja ću to uraditi stvarno. Dijete za ruku i s mosta u Drinu, pa neka vide šta će dalje. Stvarno ne znam više šta ću, jer nemam gdje drugo – kroz suze nam priča Mirjana.

U slučaju ove žene sudbina je ispisala neobičnu životnu priču. Živjela je u Čajniču, a supruga Esada Špirkovića iz Priboja upoznala je dok je vozio autobus na međugradskim linijama. Odlučili da u Goraždu žive skupa, ali je nakon 14 godina lijepog života Esad obolio i preminuo, a Mirjana ostala sa kćerkom Adrijanom da se bori sa nedaćama koje prestižu jedna drugu. U sličnoj situaciji našla se i u julu prošle godine, ali je Gradska uprava tada osigurala sredstva za njenu kiriju. Međutim, privremeno, jer stanarina za posljednja tri mjeseca nije plaćena, pa vlasnik kuće insistira da Mirjana i Adrijana napuste objekat.


– Živim od 43 marke dječijeg doplatka i oko 60 maraka penzije koliko je dato na osnovu staža kojeg je Esad imao. I ako odem negdje da nekome nešta očistim, pa mi plate. Ono što dobijem moram uzeti djetetu da ima obući i obuti, pa nek nemam jesti, ne mora niko ni znati. Prošle godine sam radila u onim javnim radovima, bilo mi je dobro, pa sam uzela i drva. Kažem, dajte mi neki posao da ja mogu plaćati – kaže Mirjana Ćuković.

Sa stotinjak maraka mjesečno teško je obezbijediti i ono najosnovnije, tako da nije mogla prihvatiti stan u Vitkovićima, pet kilometara od Goražda, jer ne zna kako bi djevojčici koja uskoro kreće u deveti razred platila prijevoz do škole, ali i odlaske na treninge u klub Libero čija je članica. Ni prijedloge da Adrijanu da u dom nije mogla prihvatiti, jer kako da se rastane od rođenog djeteta.

– Stvarno ne biram smještaj, ali nemam gdje – poručila je ova očajna žena.

U Gradskoj upravi Goražde potvrdili su nam da je Mirjani Ćuković ponuđen smještaj u Vitkovićima.

– Taj stan trenutno imamo na raspolaganju, ali zbog takve situacije spremni smo nastaviti plaćati stanarinu za kuću u kojoj porodica trenutno boravi, sve do pronalaska nekog trajnijeg rješenja – kazao nam je gradonačelnik Muhamed Ramović, prenosi Avaz.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.