27.8.2020. 10:10
2
Hoće li danas biti promijenjen Krizni štab KS?!
Danas će biti održana hitna sjednica Vlade KS koju je zakazao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić nakon što je Skupština KS usvojila 16 zaključaka koji se odnose na unapređenje zdravstvenog sistema u KS, kadrovsko jačanje u borbi sa koronavirusom, kao i druge neophodne aktivnosti kako bi se olakšalo pacijentima zaraženim koronavirusom.

S obzirom da se veći dio zaključaka odnosi na aktivnosti koje trebaju poduzeti Vlada KS i Ministarstvo zdravstva KS Nenadić je u srijedu ovlastio ministra privrede Draška Jeličića za privremenog vršioca funkcije ministra zdravstva s obzirom da je imenovanje predložene kandidatkinje zaustavljeno. Na čekanju je i imenovanje ministrice rada i socijalne politike KS. 

Od Vlade KS i Ministarstva zdravstva je zatražena rekonstrukcija Kriznog štaba KS kojeg imenuje ministar zdravstva. Na čelu Kriznog štaba KS je Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS.

"Obavezuju se Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo da izvrše rekonstrukciju trenutnog saziva Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, kao i kadrovski kapacitira saziv Kriznoga štaba Vlade Kantona Sarajevo, kada i ako isti bude formiran, te da u ta tijela imenuje eminentne stručnjake iz svih odgovarajućih oblasti, neophodne za brze i pravovremene aktivnosti shodno epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo", navodi se u zaključcima. 

Također je zatraženo da Skupština KCUS za potrebe izolatorija, stavi na raspolaganje Infektivnu kliniku KCUS-a, te da se u iste svrhe angažuju i drugi raspoloživi i neiskorišteni bolnički kapaciteti u Kantonu, a koji raspolažu potrebnim i adekvatnim higijensko-epidemiloškim uvjetima.

Traži se i intenzivan rad na rješavanju pitanja blagovremenih rezervacija i nabavki vakcina za COVID, kao i dodatnih količina vakcina protiv sezonske gripe, te tačan broj PCR testova za Covid 19 kojim raspolaže Kanton Sarajevo. 

Zatraženo je i angažiranje medicinskih radnika koji su na evidenciji nezaposlenih osoba, kao i ljekari u penziji. 

(Patria)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.