29.8.2020. 17:14
1
NSRS zaprimio Dodikov zahtjev za posebnu sjednicu
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament zaprimio zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o sazivanju posebne sjednice na kojoj bi bilo riječi o zaštiti vitalnog interesa Republike Srpske u vezi sa potpisivanjem memoranduma Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborni sistem (IFES).

Kolegijum Narodne skupštine bi u utorak, 1. septembra trebalo da utvrdi termin održavanja posebne skupštinske sjednice", rekao je Čubrilović, prenosi Srna.

Dodik je rekao da je juče uputio zahtjev Narodnoj skupštini RS za održavanje posebne sjednice koja bi, kako očekuje, trebalo da bude održana 7. ili 8. septembra.

On je istakao da je sprovođenje izbora suvereno pitanje i da je zato nedopustivo što se u BiH želi uvesti međunarodna institucija koja bi se bavila ovim pitanjem.

Član Predsjedništva BiH najavio je prije dva dana da će pokrenuti vitalni nacionalni interes u vezi sa potpisivanjem memoranduma između CIK-a BiH i IFES-a - američke agencije za izborne procese, jer to zadire u suverenitet izbornog procesa u BiH. 

Ranije je predsjednik CIK-a Željko Bakalar rekao da je članove Predsjedništva obavijestio da je na sceni dugogodišnja saradnja između IFES-a i CIK-a.

Članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina kazala je da je pročitala natpise u medijima da "CIK uvodi strance u izborni sistem BiH" kazavši da je ovaj memorandum pripremljen u ranijem periodu.

Članica CIK-a Irena Hadžibadić rekla je da je IFES bio smješten u BiH između 2001. i 2003. godine.

"Radi se o jednoj od najeminentnijih organizacija za izborne sisteme koja postoji od 1987. godine i koja pruža podršku u razvoju kapaciteta državnih izbornih komisija. Trenutno rade sa preko 40 zemalja. U upravnom odboru te organizacije se nalaze demokrati, republikanci, bivši predsjednici, međunarodni zvaničnici. IFES je BiH praktično pomogla da izgradi svoje kapacitete u provođenju izbora. Sada je trebala dati podršku u pogledu zaštitite od cyber napada", kazala je Hadžibadić.

Ona je naglasila da će se saradnja CIK-a i IFES-a nastaviti neovisno od navedenog memoranduma dodavši kako se zna ko ima pravo pristupu podataka u CIK-u a to su sami službenici CIK-a.


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.