2.9.2020. 11:27
1
Narod i Pravda: Vlast u RS-u se ponaša anticivilizacijski
Bošnjačka djeca u Liplju kod Zvornika od jučer nisu sjela u školske klupe jer im nije omogućeno da izučavaju maternji, bosanski jezik, već im se nameće nepostojeći i unižavajući naziv „jezik bošnjačkog naroda“. Iz Naroda i Pravde navode u saopćenju kako probosanski front mora pod hitno ovo pitanje nametnuti kao vitalno pitanje i insistirati da se vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS prema svim građanima odnose na jednak način.

„Nažalost, djeca iz Liplja od jučer su se pridružila bošnjačkoj djeci u Konjević Polju, Vrbanjcima i drugim mjestima i ovo je nastavak jedne kontinuirane politike negiranja identiteta i prava Bošnjaka. Ponašanje vlasti u RS-u je necivilizacijsko i neustavno. Takvo ponašanje smišljeno negira naziv bosanskog jezika, a vrijeđajući i pokušavajući da ponizi Bošnjake u RS-u vlasti računaju da će ih na taj način obeshrabriti da ostanu na svojim ognjištima“, kaže se u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz ove stranke pozivaju sve probosanske stranke, posebno one koje su u koaliciji sa SNSD-om da ovo pitanje učine prioritetnim i riješe ga na dobrobit svih građana.

„Do sada je bilo niz situacija kada se ovo pitanje moglo nametnuti i riješiti, ali su one stranke koje su u koaliciji sa Dodikom umjesto ovakvih vitalnih pitanja nastojale da dobiju određene pozicije za svoje stranačke kadrove. Ovo je poraz za sve nas, ovakva praksa samo je vrhunac ledenog brijega u odnosu vlasti RS-a prema Bošnjacima u ovom entitetu. Ovo je poziv da ne trgujemo interesima vlastitog naroda, ovo je molba da ne zatvaramo oči nad sudbinom naših sunarodnika“, stoji u saopćenju Naroda i Pravde.

Na kraju iz Naroda i Pravde izražavaju solidarnost sa svom djecom i roditeljima kojima se iz godine u godinu onemogućava izučavanje vlastitog jezika.

„Kanton Sarajevo pomagao je i pomaže održavanje instruktivne nastave u Konjević Polju, ali ovakva rješenja trebala su biti privremena. Nažalost, čini se da se javnost, po principu kuhanja žabe, polako navikava da bošnjačka djeca u javnim školama nemaju pravo na svoj jezik. Pravo na bosanski jezik je naše ustavno pravo na svakom pedlju naše domovine Bosne i Hercegovine. Obaveza bošnjačkih predstavnika i svih drugih koji se zalažu za poštivanje ljudskih prava jeste da djeci osigura njihova osnovna prava“, dodaju na kraju iz Naroda i Pravde.



(FENA)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.