8.9.2020. 18:24
0
Burno u Predsjedništvu BiH: Hoće li se razmatrati i Dodikov i Komšićev prijedlog
Sutrašnji dan u Predsjedništvu BiH mogao bi biti zanimljiv iz više razloga.
Dva od tri člana Predsjedništva BiH zatražili su vanredne sjednice, a uoči dolaska Matthewa Palmera  zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara koji će sutra održati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.
 

Milorad Dodik potvrdio je danas u Mostaru da je uputio zahtjev za sjednicom i podnio inicijativu da se Ambasada BiH preseli iz Tel Aviva u Jerusalem. 

"Bez obzira što Džaferović priča da to pitanje neće staviti na dnevni red, on mora po Poslovniku zakazati sjednicu Predsjedništva BiH. Vjerujem da će to uraditi. Vidim da i oni imaju neke inicijative, ja nisam protiv njihovih inicijativa... Treba razgovarati na sjednici i o tome treba da se odlučuje", kazao je Dodik. 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić zatražio je da se sutra također održi vanredna sjednici na kojoj bi se razmatralo priznanje Kosova.

Dodik je naveo da je Palmer već upoznat s idejom premještenja Ambasade, a ova inicijativa uslijedila je nakon što se Srbija u Washingtonu obavezala da će do jula 2021. godine preseliti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem. 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović Dodikovu inicijativu ocijenio je politikantskom rekavši da uopšte neće biti tema na sjednici.

"BiH ima dobre diplomatske odnose i sa državom Izrael i sa državom Palestinom, uz puno razumijevanje činjenice da naša zemlja poštuje međunarodno-pravne akte i rezolucije Ujedinjenjih nacija. Ukoliko Dodik zaista želi da sa SAD-om, kao jednim od strateških partnera BiH, popravlja odnose i poštuje njihove interese, onda prije svega treba da bezrezervno poštuje Dejtonski sporazum, a ne da svako malo prijeti teritorijalnom integritetu BiH, zbog čega se našao i na crnoj listi SAD-a", ističe Džaferović. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.