14.9.2020. 19:48
0
Čović: Razgovori dobri za Izetbegovića, da se zasjene problemi u SDA
Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković susreo se u Mostaru sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.


U posjet Mostaru stigao je povodom ustoličenja novog mostarsko-duvanjskog biskupa Petra Palića. Službu je preuzeo od biskupa Ratka Perića, koji je na čelu Mostarsko-duvanjske biskupije bio 27 godina.

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković u Mostaru je pružio podršku HNS-u na predstojećim lokalnim izborima. Kaže da je Hrvatska prijateljska susjedna zemlja, a da su Hrvati prijatelji svih naroda Bosne i Hercegovine. Zemlju iz koje stiže je nazvao odvjetnikom Bosne i Hercegovine u Evropskoj Uniji.

"Mi ćemo kao i dosad snažno podupirati Bosnu i Hercegovinu, razvijati suradnju sa svim konstitutivnim narodima, sa svim građanima BiH, biti ona država koja će podupirati Bosnu i Hercegovinu i prema Europskoj Uniji i prema sjevernoatlantskom savezu. Činimo to jer mislimo da je to naš jedini put poštujući Bosnu i Hercegovinu kao prijateljsku susjednu zemlju", izjavio je hrvatski premijer. 

U Mostar je stigao kako bi iskazao poštovanje sada već bivšem biskupu mostarsko-duvanjskom, Ratku Periću. Novi biskup je biskup Petar Palić. A u Mostar je, šaljivo dodaje, morao doći i zbog supruge.

"A dio ljudi ne zna, don Željko Majić je uža obitelj moje supruge, tako da ja jednostavno nisam mogao ne doći, da budem skroz domaći, je li tako? Evo i don Željko kaže da je tako", kazao je Plenković.

U Mostaru ga je srdačno dočekao domaćin Dragan Čović, isto tako će dočekati i Bakira Izetbegovića za dva dana. Vrijeme je, kaže Čović da se krene sa razgovorima oko izbornog zakona. A i Izetbegoviću će taj razgovor, smatra lider HDZ-a, dobro doći.

"Ja bih to doživio prije svega kao trenutak u kome gospodin Izetbegović koji danas ima u svojoj stranci, pritisak koji ima oko svojih dužnosnika kroz različite pravne procese u Bosni i Hercegovini, pa da malo prebaci i na ovo težište, jer zna da će biti reakcija i sa naše strane, pa ćemo se baviti tim, a ovo će drugo malo zasjeniti. Dakle, mi ćemo sjesti šesnaestog i baviti se tim pitanjem koje treba riješiti sukladno Ustavu BiH, ništa više od toga", kazao je Čović.

Nakon toga, predsjednici oba HDZ-a sa delegacijama su prisustvovali misi ustoličenja biskupa Petra Palića. Misa je održana ispred katedrale Marije Majke Crkve pred okupljenim vjernicima. Petar Palić je bivši biskup hvarski i tajnik biskupske konferencije u Hrvatskoj. Rođen je 1972. godine u Prištini, a naslijedio je Ratka Perića, koji je na mjestu biskupa mostarsko-duvanjskog bio skoro tri decenije.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.