15.9.2020. 13:33
0
Čolpa: Zašto vlast SNSD, SDA, DF i HDZ zataškava informacije o radijacijskom incidentu na Stupu?
Pozivam Premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića da u što krećem roku dostavi detaljan pismeni odgovor o okolnostima koje su dovele do radijacijskog incidenta na Stupu u Sarajevu, od dana kada se dogodilo curenje izotopa Cezija-137 pa do danas, kao i odgovor o prijetnji po zdravlje građana Sarajeva ukoliko je došlo do kontaminacije zraka, zemlje i vode, poručio je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa.

"Saznanje da je Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost provela aktivnosti, a da o tome ništa nisu učinili niži nivou vlasti, najbolje oslikava svu pogubnost djelovanja državne vlasti po građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Javnost mora saznati kada se dogodio radijacijski incident i zašto su se sakrivala informacije od javnosti i drugih institucija o katostrofi na Stupu. Šokantno je da su mjesto radijacijskog incidenta označili žutom trakom. Ovakav neodgovoran odnos imali su u Pripjatu nakon eksplozije u Černobilu kada su ljudima rekli da nema nikakve opasnosti i još organizovali paradu za prvi maj, da bi nakon toga evakuirali gradove, dok je sanacija koštala stotinama miliona dolara", napisao je Čolpa na mreži Facebook. 

Građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine, dodaje, moraju imati tačne informacije o radijacijskom incidentu na Stupu.

"Koliko je trenutna kontaminacija opasna za lokalno stanovništvo? Kolika je površina kontaminiranog prostora? Šta je učinjeno po tom pitanju? U cilju poboljšanja osjećaja bezbjednosti kod građana, potrebno je javnosti hitno dostaviti odgovore na postavljena pitanja", zaključio je Čolpa.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.