16.9.2020. 11:23
0
Razmatra se prijedlog za imenovanje Mehmedagića, teške optužbe na rad OSA-e
Danas će biti održana sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije. S obzirom na posljednja dešavanja oko OSA-e i njenog direktora Osmana Mehmedagića članovi očekuje se dinamična sjednica sa zaključcima.

Predsjednik Komisije Nermin Nikšić kazao je u ponedjeljak da postoje ozbiljne pritužbe na ono što se radi unutar agencije i sigurno će se o tome razgovarati i na Komisiji.

"Dobili smo od predsjedavajućeg Vijeća ministara prijedlog za imenovanje direktora, Zajednička komisija daje svoje mišljenje koje nije obavezujuće za Vijeće ministara“, kazao je Nikšić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija uputio je prijedlog za imenovanje Mehmedagića za još jedan mandat na čelu OSA-e iako mu je jedna univerzitetska diploma poništena, a druga koju je priložio sa AU u BiH proglasio je tajnom. Upravo s poništenom diplomom je konkurisao za prvi mandat. O ovom slučaju istragu vodi Tužilaštvo BiH. 

Još uvijek je nejasno da li će postojati politička podrška za imenovanje Mehmedagića.

„Vidim da je između pojedinih političkih subjekata postignuta tu saglasnost jer je važno ko će dobiti neke druge pozicije i da se oni rastaljuju. Što se mene tiče ja mislim da je moja pozicija tu potpuno jasna. Kao predsjednik Komisije ja ću zastupati stavove koje sam zastupao u javnosti. Ja ne želim biit onaj ko će jednu nezakonitost ispravljati drugom. Čovjek je ponudio diplomu, je li validna ili nije to nije na komisiji da ispituje za to postoje neke druge institucije. Puno veći problem je zloupotreba OSA-e u političke svrhe, obračun sa političkim neistomišljenicima bilo iz SDA, unutar SDA bilo izvan pa i ova zadnja afera. Šta mislite ko je mogao da dobije onaj snimak videonadzora i sad se pravimo ne znamo. Hiljadu puta sam bio izložen lažima i neprincipijelnim optužbama podobnih novinara koji dobijaju od OSA-e te podatke pa jednom radim za SNSD, drugi put za HDZ, treći za Ruse i ne znam više za koga", kazao je Nikšić. 

Upravo je zbog snimka i tekstova koji su objavljeni na jednom portalu savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare Mirela Bubalo je podnijela krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv Mehmedagića, Avde Avdića i jedne NN osobe iz BH Pošte. Bubalo je o svemu obavijestila i Zajedničku komisiju, kao i ambasade i OHR.  

(Patria)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.