18.9.2020. 11:54
0
Gavrankapetanović: Posao koji radimo mora biti van politike, situacija bolja, ali daleko od idealne
U Sarajevu je održana press konferencija o učinku uvođenja novog načina rada, te ostalim aktuelnostima vezanim za rad Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“. Prezentaciji je prisustvovao i premijer KS Mario Nenadić te ministar Draško Jeličić.

Ismet Gavrankapetanović, v.d. direktor kazao je da je ukupan broj urgentnih pregleda prešao 6.000. 

Do danas je 51.000 ljudi dobilo neku zdravstvenu ustanovu.

Prezentirano je da u Općoj bolnici radi 739 uposlenika od toga 577 je zdravstvenih radnika.

Ukupan broj pruženih usluga od 17.07.2020. do 17.09.2020 godine je 198. 414 Ukupan broj pregleda preko urgentnog centra je 5999. Ukupno operacija(elektivne+ hitne + ambulantne) 1726. 

„Generalno je stanje značajno je bolja. Što se tiče materijalnih sredstava obratili smo se Vladi i ZZO KS zato što ovaj način rada je značajno skuplji. Da bismo na ovaj način mogli pomoći građanima neophodna nam je jača finansijska pomoć. Mi ćemo o svemu izvještavati redovno. Ovaj posao koji radimo mora biti izvan politike. Dugo ćemo osjetiti zatvaranje zdravstvenog sistema“, kazao je Gavrankapetanović.

Govoreći o putu pacijenta Gavrankapetanović je kazao da se već osjete poboljšanja.

„Znate koja smo lutanja imali. Blizu smo rješenja. Ovo je sada neusporedivo u odnosu na ono što smo imali prije tri četiri mjeseca. Ali daleko od toga da je dobro“, dodao je Gavrankapetanović.

Mario Nenadić kazao je da je ovo jedan impozantan kolektiv.

„Svakodnevno smo u kontaktu kako bismo vidjeli kako Vlada KS može pomoći dodatno. Mi planiramo i dalje generalno jačati zdravstveni sistem. Pratit ćemo i dalje sve potrebe Opće bolnice i razvijati sistem koliko nam to opći uslovi dozvoljavaju. Izrađuje se i izolatorij za srednju i lakšu sliku oboljelih od koronavirusa. Bit će oko 50-tak mjesta na jednom spratu. Zahvaljujem se Vladi FBiH što je dala na raspolaganje prostorije“, kazao je Nenadić.

Ministar Jeličić kazao je da je silom prilika i na funkciji ministra zdravlja.

„Moj prevashodni zadatak je da se bavim privredom. Ali ovo što sam sada preuzeo kao obavezu nastojat ću da ispoštujem sve postulate. Podržavam svu podršku koja dolazi od Vlade prema zdravstvu. Za naredni period od šest mjesci osigurat ćemo dodatnih 108 radnika, od ljekara do drugih potrebnih kadrova“, kazao je Jeličić.

ODJELJENJA
-    Odjeljenje za radiologiju :14.174
-    Odjeljenje za hirurgiju: 12. 971
-    Odjeljenje za internu medicinu: 4.791
-    Odjeljenje za ginekologiju 1.856
-    Odjeljenje za neurologiju : 1.207
-    Odjeljenje za intenzivnu njegu i terapiju(OET+ spinalna anestezija + pregledi) 1.715


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.