20.9.2020. 14:37
0
U Srebreniku obilježena godišnjica Patriotske lige RBiH
Polaganjem cvijeća na spomen obilježju, u centru Srebrenika obilježena je 29. godišnjica Patriotske lige RBiH.

Predsjednik Udruženja "Patriotska liga Srebrenik" Fadil Duranović naglasio je da su članovi Patriotske lige bili pokretači otpora koji su na neki način ujecali na svijest građana, nesebično zalažući sebe i svoje živote u odbranu ovoga grada i države.

"Mi smo od 18. septembra 1991. godine aktivno djelovali jer smo znali da ćemo biti napadnuti. Kasnije, 11. aprila ti isti ljudi osnovali su Dobrovoljačku četu koja je aktivno djelovala do kraja rata. Najviše poginulih boraca je upravo iz Dobrovoljačke čete" - kaže Duranović i dodaje da su demobilisani borci nezbrinuta kategorija te da će se Udruženje boriti da borci i prvoborci dobiju status koji zaslužuju. 

Patriotska liga bila je prva jedinica koja se hrabro suprotstavila agresoru, stoga nikad ne smijemo zaboraviti najveće patriote i domoljube koji su svoje živote utkali u temelje BiH, istakao je  gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

"Ovaj datum je veoma značajan za svakog građanina Srebrenika ali i BiH. Želim da iskažem punu podršku i zahvalnost Udruženju "Patriotska liga Srebrenik" što i na ovaj način čuvaju uspomenu na one koji su svoje živote utkali u temelje BiH. Mi smo bili aktivna podrška svim boračkim Udruženjima i kada su u pitanju obilježavanja bitnih datuma i kada su u pitanju njihove egzistencijalne potrebe" - rekao je Omerović, dodajući da u narednom periodu ta podrška mora biti mnogo jača i konkretnija.

Nakon polaganja cvijeća održana je i redovna skupština Patriotske lige, na kojoj je pored ostalog podnesen i finansijski izvještaj ali i najavljeni planovi za narednu godinu, sa naglaskom na vraćanja statusa prvoboraca i boraca dobrovoljaca i izbacivanja sa spiska onih koji se tu ne bi trebali nalaziti, saopćeno je iz Općine Srebrenik.


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.