22.9.2020. 16:14
0
Još ne znamo koliko je pacijenata 'preživjelo respirator'
BiH se sa pandemijom koronavirusa bori već više od šest mjeseci. Od posljedica zaraze koronavirusom u BiH umrlo je 778 osoba. Mnogi od njih bili su na respiratoru ali su nažalost izgubili bitku za život. Od 778 osoba koje su preminule ne zna se tačan broj onih koje su bile na respiratoru.

Početkom septembra Novinska agencija Patria poslala je zvaničan upit na e-mailove pet bolnica u BiH (SKB Mostar, KB Zenica, KB Bihać, UKC Tuzla i KCUS Sarajevo) o broju pacijenata koji su skinuti sa respiratora i uspješno oporavljeni. Odgovor smo dobili samo od Kantonalne bolnice Zenica iz koje nam je potvrđeno da su tri pacijenta skinuta sa respiratora i oporavila se od koronavirusa. 

Iako iz UKC Tuzla nemamo zvaničnu potvrdu o pacijentima koji su skinuti sa respiratora, javnosti je poznat slučaj Ernesta Alića, prvog čovjeka koji je zbog koronavirusa priključen na respirator. Skinut je nakon 22 dana, a bolnički oporavak potrajao je još nekoliko dana nakon čega je pušten na kućni oporavak. 

Generalni direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić danas je kazao da je procenat preživljavanja oboljelih od virusa korona koji su bili na respiratoru, oko 40 posto.

„Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, mi smo u vrhu kada je riječ o procentu preživljavanja pacijenata koji su na respiratorima. I oni su bili iznenađeni time da je to više od 40 posto“, kazao je Đajić. 

Polovinom avgusta federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić burno je reagirao na učestala pitanja medija o smrtnosti pacijenata na respiratorima. 

„Ko dođe na respirator, on je više na onom nego na ovom svijetu. Znači, ne može sam da diše i treba mu potpomognuta ventilacija, koja će uspjeti ili neće uspjeti pomoći“, kazao je Mandić.

Doktor Jurica Arapović, infektolog u SKB Mostar kazao je da je i prema svjetskoj literaturi stopa preživljavanja pacijenata nzaraženih koronavurisom na respiratorima i do 35%.

„Važno je pokušati na sve načine izbjeći ovakav vid liječenja. Nažalost, kad se nema izbora, to je jedina nada za preživljavanje kritičnih bolesnika. Ne želim da javnost stječe strah od svega ovog, ali moramo biti dovoljno informirani i svjesni tih činjenica“, kazao je Arapović. 

Iako smo tokom brojnih press konferencija pokušali dobiti podatke o broju pacijenata na respiratorima i koliko ih se uspješno oporavilo, institucije su još uvijek bez zvaničnog odgovora.  Moguće je da te podatke imaju kantonalni zavodi za javno zdravstvo ili Institut za javno zdravlje RS, ali na nivou BiH takvih podataka nema. Ako i ima oni su javnosti dosad nepoznati. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.