1.10.2020. 12:00
0
"Zbog nevakcinacije ovaca možemo imati katastrofu"
Ove godine nije bilo vakcinacije ovaca protiv bruceloze jer nema vakcina u Federaciji BiH, a razlog je što ih Ured za veterinastvo BiH nije nabavio - kazao je Feni predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

On je naglasio kako je "ova godina već izgubljena po pitanju vakcinacije ovaca".

- Bruceloze je bilo i prije, ali ako se tokom jedne godine preskoči vakcinacija bolest će se raširiti i imaćemo jednu katastrofu pa će se dogodine morati eutanizirati mnoga stada. Napraviće se velika šteta - upozorio je Bićo.

Istakao je da je burceloza bolest koja se vrlo lako prenosi i na ljude, te da vlasnici životinja lako mogu oboliti, ali i ostali građani koji se kreću blizu stada.

Bićo je upozorio da se može ugroziti i izvoz goveđeg mesa, jer kada kupci čuju da nisu ovce vakcinisane posumnjaće da nisu vakcinisana ni krupna goveda.

- Izvoz goveđeg mesa nije direktno ugrožen, ali to je jedan lanac nepogoda koji će zadesiti stočare - kazao je Bićo.

Prema njegovim riječima, druga stoka je vakcinisana na vrijeme i markirana.

- Zdravstvena ispravnost krupne stoke je u redu. Trenutno je problem kod ovaca koje nisu vakcinisane i nema markica za obilježavanje. Markice trenutno pozajmljuju od kolega iz RS-a pa markiraju. To nije u redu i mi ne razumijemo zašto se dešavaju takve stvari - kazao je Bićo dodavši kako je i prethodnih godina uvijek nedostajalo vakcina.

Istakao je da se mora napraviti popis stoke pa da se po tom broju mogu nabavljati i markice i vakcine.

- Ured za veterinastvo je napravio jednu zbrku. Ali što je najgore zarazna bolest će se raširiti, jer sutra da se nabave vakcine, već je sada kasno. Došli smo do katastrofalnog problema. Da sada raspišu javni tender, koji još uvijek nije raspisan, to se ne može završiti do kraja prvog kvartala iduće godine. Tako da je vrlo izvjesno da će kasniti u idućoj godini s vakcinacijom - naglasio je Bićo.



(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.