5.10.2020. 10:20
0
Skupština KS kasnila pola sata, materijal dobili u 09:13 sati
Hitna sjednica Skupštine KS na kojoj trebaju biti usvojene izmjene Zakona o visokom obrazovanju KS kasnila je više od pola sata, a zastupnici su tek u 9:13 minuta putem e-maila dobili materijal za sjednicu. Neki od zastupnika nisu ni znali na šta se konkretno odnose izmjene.

Novinska agencija Patria dobila je na uvid predložene izmjene koje se odnose na ispitne rokove, plaćanje školarina u ratama, online nastavu, te izbor u umjetničko-nastavna zvanja. 

Tako se predlaže da Senat visokoškolske ustanove može donijeti odluku kojom se u septembarskom ispitnom roku u studijskoj 2019/2020. godine, osim ispitnih termina iz stava (6) ovog člana, odobrava dodatni ispitni termin koji se realizuje do početka studijske 2020/2021. godine. (8) U ispitnom terminu iz stava (7) ovog člana studenti na osnovu odluke senata visokoškolske ustanove mogu polagati ispite i iz nastavnih predmeta za koje iz objektivnih razloga nije mogao biti organizovan i proveden junsko-julski ispitni rok.   

Dopuna člana 66. predviđa da student u postupku upisa studijske 2020./2021. godine ima pravo upisati narednu godinu studija i bez ispunjavanja svih ili pojedinih uslova propisanih ovim zakonom i aktima visokoškolske ustanove za upis naredne godine studija, o čemu odluku donosi senat visokoškolske ustanove.

(Dopuna člana 165.)
U članu 165. dodaje se novi stav (8) koji glasi:
„(8) Student koji finansira svoj studij ima pravo u studijskoj 2020./2021. godini uplatu školarine izvršiti u tri rate u rokovima koje svojom odlukom utvrdi Ministarstvo uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva finansija Kantona Sarajevo“.

Ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Anis Krivić kazao je da psotoje razlozi za donošenje ovih izmjena što je i stav Vlade KS. 

Klub Naroda i pravde zatražila je pola sata pauze, pa je sjednica prekinuta nakon nešto više od šest minuta. 

Inače, SPUS je za 7. oktobar najavio održavanje protesta ukoliko ove izmjene danas ne budu usvojene. Akademska godina počinje 12. oktobra.  

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.