6.10.2020. 17:31
0
Linde: Za kandidatski status potrebno učiniti napredak u svih 14 prioriteta
Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Mikael Damberg razgovarali su u Sarajevu sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Nakon sastanka je švedska ministrica Linde izrazila zadovoljstvo što u delegaciji njene zemlje boravi u posjeti Bosni i Hercegovini te istaknula da u Švedskoj živi brojna i značajna bosanskohercegovačka dijaspora uključena u razne segmente tamošnjeg  društva.

Švedska je veliki donator u Bosni i Hercegovini, dodala je ministrica, a posebno kad je riječ o reformskim procesima vezanim za bosanskohercegovački put ka Evropskoj uniji.

Linde je pozdravila opredijeljenost bh. lidera za članstvo zemlje u evropskim integracijama, kao i napredak postignut u BiH posebno zadnjih mjeseci, a naročito dogovor o održavanju izbora u Mostaru nakon toliko godina. Kazala je da su predstojeći izbori u značajni u cijeloj zemlji te poručila da treba smanjiti političke tenzije i naglasila značaj pomirenja u regionu.

Linde je pozvala bosanskohercegovačke lidere da održe zamah u postignutom napretku na putu zemlje ka Evropskoj uniji, ali i naglasila da je za kandidatski status potrebno učiniti napredak u svih 14 prioriteta naglašenih od Evropske komisije.

Švedska podržava, kazala je ministrica vanjskih poslova te zemlje, reformske procese koji vode demokratizaciji, jačanju vladavine prava, odgovarajućoj zaštiti okoliša i drugim pomacima.

Na današnjem sastanku s ministricom Turković, dodala je, razgovarano je i o bilateralnim odnosima Kraljevine Švedske s BiH te o značaju suradnje u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala, odnosno izgradnji kapaciteta za napredak u toj borbi.

Ann Linde je podsjetila da Švedska preuzima predsjedavanje OSCE-om od 1. januara iduće godine i dodala da će fokus u tom mandatu biti na vraćanje OSCE-a njegovim temeljima.

Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske, navodeći teme današnjeg sastanka,  naglasila je i potrebu suradnje zbog COVID-a 19 te naglasila da treba surađivati i nakon pandemije.

Ministar unurrašnjih poslova Kraljevine Švedske Mikael Damberg kratko je nakon sastanka kazao novinarima da je razgovarano i o borbi protiv organiziranog kriminala koji potiče sa zapadnog Balkana.

Švedska, dodao je Damberg, podržava napore Evropske unije preko EUROPOL-a i nastoji doprinijeti bilateralnoj suradnji na tom polju.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković kazala je nakon sastanka novinarima da je fokus u razgovorima s gostujućom delegacijom bio na daljnjem jačanju već dobre suradnje dviju zemalja.

Razgovarano je prvenstveno o pitanjima koja se tiču razmjene informacija, COVID situacije, bosanskohercegovačkog puta ka Evropskoj uniji, regionalnoj suradnji, borbi protiv korupacije i organiziranog kriminala, migracija i drugih tema.

Turković naglašava da je pomoć Kraljevine Švedske i Ambasade te zemlje u Sarajevu, a posebno švedske razvojne agencije SIDA, od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Napominje da je u aprilu 2017. godine uspostavljen program čija je suština jačanje zapošljavanja i održivi ekonomski razvoj.

Očekuje se aktivna suradnja dviju zemalja, dodala je bh. ministrica vanjskih poslova, jer ima još puno prostora za to, a Švedska institira na ekonomskoj suradnji čija je dobra poveznica bosanskohercegovačka dijaspora.

Po riječima ministrice Turković, s gotujućom delegacijom je bilo riječi također o EUROPOL-u, migranstkoj problematici te o podršci koju Bosna i Hercegovina očekuje u procesu sticanja kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Švedska zagovara proširenje Evropske unije na zamlje zapadnog Balkana te snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na putu ka evropskim integracijama, naglasila je Turković.

U kontekstu predstojećeg švedskog predsjedavanja OSCE-om, navela je, razgovarano je o onome što se očekuje u razvoju OSCE-a kao organizacije koja je dala ogroman doprinos i u Bosni i Hercegovini.


(Fena)

SvedskaEU
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.