6.10.2020. 19:00
0
Sattler uručio Tegeltiji Izvještaj: Neznatan napredak u oblasti borbe protiv korupcije
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je u Sarajevu sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom, koji mu je uručio Izvještaj o napretku za BiH.

"Pozitivno je da su svi nivoi vlasti usvojili okvire za reformu javne uprave. U dosta oblasti nije ostvaren napredak. Istakao bih kao najveće razočarEnje da nije bilo pomaka u unapređenju u oblasti vladavine prava, poglavlja 23 i 24. Nalazimo se tamo gdje smo bili, nije se radilo na realizaciji preporuka. Ovo pitanje je naišlo na otpor i iz redova samog pravosuđa. Pozivam aktere da prestanu s opstrukcijama reforme pravosuđa. Apelujem i na Vijeće ministara i na Parlamentarnu skupštinu BiH da izmjene usvoje u što kraćem roku", poručio je Sattler.

Istakao je da, osim izmjena Zakona o VTSV-u, još dva zakona trebaju i moraju biti usvojena do kraja godine, a to su Zakon o sukobu interesa i Zakon o javnim nabavkama.

"Neznatan je napredak u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije. To su stvari koje utiču negativno na građane. Nepostojanje kontakt tačke za EUROPOL ima svoje nedostake za rješavanje ovog problema", rekao je Sattler.

egeltija vjeruje da u narednih mjesec dana BiH može usvojiti Akcioni plan, Zakon o javnim nabavkama, ali i raditi na izmjenama Zakona o VSTV- u.

"Zakon o sprečavanju sukoba interesa nalazi se u parlamentarnoj proceduri", kazao je Tegeltija, izrazivši nadu da bi u narednom periodu mogao biti usvojen.

Napominje kako su početkom aprila ove godine formirali prioritete.

"Ako pogledamo svi prioriteti se nalaze pred Parlamentarnom skupštinom BiH, osim pitanje presude Sejdić Finci, koja nije tema u Parlamentu", kazao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, BiH će do proljeća zaslužiti kandidatski status.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.