7.10.2020. 19:17
0
Odlučeno kada počinje izgradnja zamjenske zgrade u Grbavičkoj ulici
Do kraja ovog mjeseca bit će u potpunosti gotov izvedbeni projekt Stambeno-poslovnog objekta koji će se graditi u svrhu obezbjeđenja zamjenskih stanova za stanare zgrade u Grbavičkoj ulici na brojevima od 62 do 68, a koja se nalazi na trasi Južne logitudinale.

Ovo su danas potvrdili iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo na sastanku premijera Marija Nenadića, ministra saobraćaja Adija Kalema, načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže i direktora Zavoda Mirze Hulusića održanog zbog završnih dogovora oko početka realizacije ovog, jednog od najznačajnijeg, kapitalnog projekta na čiju realizaciju se čekalo više od deset godina.

„Obzirom da je 7. aprila ove godine izdata urbanistička saglasnost za ovaj projekt, sada se ide ubrzano u dalju proceduru. Prvi naredni korak je da se do 15. oktobra ove godine preda izvedbeni projekt nakon čega se, uz pripremljenu dokumentaciju, Općini podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Očekujemo da nakon okončanja svih pripremnih radova, gradnja ovog objekta krene do kraja ove godine“,  najavio je premijer Nenadić. 

Iz Općine Novo Sarajevo je poručeno da će raditi punim kapacitetom, kako bi se što prije izdala građevinska dozvola za ovaj, kako je istaknuto, vrlo zahtjevan i kompleksan građevinski poduhvat na kojem se zbog ograničenosti lokacije gradnje morao primijeniti poseban konstruktivni sistem sa visokostijenim nosačima. Odmah po stupanju na snagu pravosnažnosti dozvole kreće se u raspisivanje tendera za izbor izvođača radova.

Ministarstvo saobraćaja KS je u ovoj i narednoj budžetskoj godini planiralo sredstva za izgradnju ovog stambeno-poslovnog objekta, koja se procjenjuju na 12.490.000 KM. Također, ovo Ministarstvo će dogovoriti i sve ostale procedure potrebne za pokretanje gradnje, te pripremiti okvirne sporazume sa komunalnim i drugim subjektima uključenim u ovaj projekt.

Budući stambeno-poslovni objekt prostirat će se na 9.300 kvadratnih metara neto korisne površine. Od toga 5.350 kvadratnih metara obuhvata 72 stana i 12 poslovnih prostora, a 3.911 kvadrata zauzimat će trospratna podzemna garaža sa 88 parking mjesta i unutrašnjom saobraćajnicom.

Gradnja zamjenske stambene zgrade odvijat će se uz postojeći objekt u Grbavičkoj ulici.

Na današnjem sastanku je istaknuto kako će se prava stanara zaštititi kroz precizne sporazume potpisane sa ugovornim organima.



(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.