8.10.2020. 8:34
0
Danas otvaranje Olimpijskog muzeja u Sarajevu
Ceremonija otvaranja Olimpijskog muzeja u Sarajevu predviđena je za večeras i sve završne pripreme privedene su kraju. Nakon što je, nacionalni spomenik Vila Mandić, u kojem je nekada bio smješten Olimpijski muzej, bio napušten gotovo 30 godina, konačno će olimpijski grad, dobiti muzej koji mu i dolikuje. Grad Sarajevo za obnovu muzeja izvojio je oko milion i 300 hiljada maraka.
“Olimpijski muzej, još jedan simbol Sarajeva, koji je zapaljen i uništen tokom opsade, obnovljen je i vraćamo ga građanima. Obnovljeni muzej bit će jedna od najvećih turističkih atrakcija u našem glavnom gradu i neprikosnoveni simbol mira, obnove i napretka”, rekao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Vila Mandić je 1903. godine izgrađena za sarajevskog advokata i političara Nikolu Mandića. 8. februara 1984.godine na dan otvaranja Olimpijade u Sarajevu, ovdje, u Vili Mandić je otvoren Muzej XIV Zimskih olimpijskih igara. Gotovo 30 godina je ovaj nacionalni spomenik bio prepušten sam sebi.

Nakon gotovo 30 godina, Olimpijski muzej ponovo otvara svoja vrata. Zahvaljujući direktoru Olimpijskog muzeja, Edinu Numankadiću, svi eksponati koji su se nekada nalazili u muzeju su tokom rata spašeni. U Vili Mandić će se nalaziti i Olimpijska akademija, jedna vrsta univerziteta.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.