8.10.2020. 15:49
1
Dušanka Majkić skandalozni spot Nenada Stevandića nazvala "umjetničkim"
Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2019, dostavljen od Centralne izborne komisije BiH predmet je rasprave Doma naroda PSBiH. Lazar Prodanović imao je niz kritika kazavši da je upitna stručnost ljudi koji tamo sjede. Posebno se referirao na činjenicu kako su znali tražiti sredstva mimo odluke Predsjedništva i Vijeća ministara, a nisu u stanju regulirati glasanje van BiH.

„Probudite se ako mislite išta. Samo formalne promjene u vidu toga da imamo četiri nova člana ništa ne znače. Doveli ste nas do toga da me je sramota što sam političar. Nećte da se miješate u svoj posao“, kazao je Prodanović.

Dušanka Majkić istakla je da nikada nisu dobili ovakav prijedlog preporuka koji prati ovakav Izvještaj.

„CIK nam sugeriše šta su najveći problemi i stavili su rješenje skladištenja materijala. Problem je što je skladište u Istočnom Sarajevu. Treba preuzeti i skladište i zatvoriti krug u koji niko ne bi mogao prići, a ne pitati. Drugo je uvođenje novih tehnologija“, kazala je Majkić.

Delegatkinja je kazala da se u zemljama EU u posljednjih 10-tak godina izbori obavljaju na sasvim tradicionalni način.

„U Njemačkoj je Ustavni sud proglasio neustavnim upotrebu električnih aparata prilikom glasanja. Osam država je bilo uvelo elektronsko glasanje, u četiri je nastavljen, a u dvije zemlje je došlo do potpunog prekida korištenja uređaja, a u dvije se koristi povremeno. Sve to zbog zabrinutosti u transparentnost. Onaj ko ima bazu ima mogućnost manipuliranja“, kazala je Majkić.
Ona je još jednom spočitala SDA-u način izbora novih-starih članova CIK-a.

„Oni su jučer sramotnu odluku donijeli. Mislim na zabranu nastupa Ujedinjene Srpske na izborima. Ne ulazeći u to šta je sadržaj video zapisa, koji je umjetnički dokaz, pravila ga neka agencija, jasno zakon kaže da politički subjekt za takvu povredu će biti novčano kažnjen. Ne može CIK kojeg vode četiri partije uraditi nešto što nema u zakonu“, kazala je Majkić.
 
Denis Bećirović kazao je da ne bi bilo dobro da u zapisniku ostane samo ovo što je kazala Majkić.

"Kakav crni umjetnički dojam. Riječ je o ekstremnom šovinizmu, nezapamćenom na ovim prostorima. To treba nazvati pravim imenom. Meni je čudo da delegati SNSD govore o izbornim manipulacijama, a godinama glasaju protiv svakog rješenja koje bi dovelo do transparentnijeg izbornog procesa", kazao je Bećirović.

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.