9.10.2020. 22:13
0
Sedmoro optuženo za šverc 6,8 tona marihuane iz Crne Gore u BiH
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv sedam osoba, koje se terete za krijumčarenje oko 6,8 tona marihuane sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, i dalje prema zemljama EU.

Optuženi su Ivan Antunović, Borislav Kovačević, Ivan Cvijanović, Mario i Jurica Vuletić, Haris Hodžić i Nikola Bošković, a nezakonito stečena korist procjenjuje se na najmanje dva miliona eura, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se ističe da je to najopsežnija optužnica iz oblasti narko-kriminala u postdejtonskoj BiH, koja je podignuta poslije višemjesečne istrage, vođene u saradnji sa partnerskim policijskim i bezbjednosnim institucijama BiH, zemalja regiona i EU.

Optuženi se terete da su od 2016. do 2019. godine, u dogovoru sa drugim osobama u najmanje 25 navrata, organizovali, isplanirali i iz Crne Gore u BiH prokrijumčarili marihuanu, najčešće u količinama od oko 200 kilograma, a u pojedinim slučajevima i 600 ili 900 kilograma.

Droga je potom skladištena u BiH ili je odmah krijumčarena dalje prema Hrvatskoj i zemljama EU.

Agencije za sprovođenje zakona presrele su i spriječile krijumčarenje najmanje dvije tone droge na području BiH i to na teritoriji Istočnog Sarajeva, Neuma i Gradiške, kao i određenih količina opojne droge na području Hrvatske.

Prilikom pretresa i hapšenja osumnjičenih oduzeto je pola miliona konvertibilnih maraka (oko 250 hiljada eura), kao i određena količina krivotvorenih novčanica, prenose Vijesti.me.

Optuženi su za krijumčarenja angažovali vozila transportnih poduzeća koja se bave prometom naftnih derivata ili drugih roba.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka od kojih su neki dobili zaštićen status, i stručnih vještaka.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu u BiH.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.