12.10.2020. 14:58
0
Uskoro na snazi novi Zakon o hemikalijama u FBiH
Osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BIH na snagu će stupiti Zakon o hemikalijama, koji će doprinijeti funkcioniranju jedinstvenog tržišta BiH.

- To znači da su prema temeljnom načelu Zakona, osobe koje proizvode, stavljaju kemikalije na tržište ili ih koriste dužne da osiguraju uvjete da one ne iskažu štetan utjecaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu. Ovo podrazumijeva transfer odgovornosti s nadležnih organa na privrednike, a šta je sukladno evropskim propisima i praksi - potvrđeno je Feni iz Federalnog ministarstva zdravstva.  

Zakonom se uređuje razvrstavanje, označivanje i pakiranje, sigurnosno-tehnički list, obavljanje djelatnosti s kemikalijama, Integralni inventar kemikalija, ograničenja i zabrane kemikalija, uvjeti za uvoz i izvoz kemikalija, stavljanje deterdženata na tržište, integrirano upravljanje kemikalijama, nadzor i druga pitanja od značaja za sigurno upravljanje kemikalijama u Federaciji BiH.

Pri izradi Zakona o kemikalijama uzeti su u obzir međunarodni propisi, kao i propisi EU kojima se regulira oblast kemikalija, o čemu je sačinjena Izjava o usklađenosti, koju je ovjerio Ured Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije.

Iz Ministarstva podsjećaju da su na nivou Federacije BiH, u oblasti hemikalija u primjeni Zakon o prometu otrova, Zakon o prijevozu opasnih materija, kao i Lista otrova čiji se promet dozvoljava te Pravilnik o higijensko tehničkim uvjetima koje moraju ispunjavati prometnici otrovima.

Radi se o zakonskoj regulativi preuzetoj iz bivše SFRJ i SRBiH, koja je zastarjela i ne prepoznaje određene zahtjeve evropskih propisa. Zbog toga je bilo potrebno donijeti novo zakonsko rješenje. 

(Fena)

ZakonFBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.