16.10.2020. 9:53
0
Mehmedagić u pratnji advokata stigao u Tužilaštvo BiH
Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić stigao je nešto prije 10 sati u zgradu Tužilaštva BiH. On je bio u pratnji advokata.

Mehmedagić će iskaz dati na okolnosti dvije istrage koje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sprovodi protiv njega, a koje se odnose na teško kršenje Zakona o OSA BiH, Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, Krivičnog zakona BiH i drugih zakonskih i podzakonskih akata. Prva istraga odnosi se na krivotvorenje fakultetske diplome koja je zakonski preduslov da bi osoba mogla biti imenovana za direktora OSA-e. Mehmedagić se sumnjiči da je pribavio protupravnu imovinsku korist i oštetio budžet institucija BiH primanjem plaća i ostalih naknada na radnim mjestima za koje je uslov visoka stručna sprema, a koju aktuelni direktor OSA BiH nema. Njemu je jedna diploma poništena s kojom se prijavio na raniji konkurs za direktora OSA-e da bi nedavno dostavio diplomu Američkog univerziteta u BiH koju je proglasio tajnim dokumentom. Patria nezvanično saznaje da je vršeno vještačenje te diplome iz 2013. godine. 

Druga istraga otvorena je zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i to nakon što je Tužilaštvo BiH na osnovu materijalnih dokaza i izjava svjedoka utvrdilo da je Osman Mehmedagić naredio nezakonito izuzimanje snimaka s nadzornih kamera JP BH Pošte kako bi utvrdio ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega. Mehmedagić je na taj način zloupotrijebio ovlasti direktora OSA BiH te prekršio Zakon o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine. 

Osim Mehmedagića u Tužilaštvo BiH je pozvan u Muhamed Pekić uposlenik OSA-e koji je izuzeo snimke videonadzora iz BH Pošte, a tek naknadno je dostavljeno pisano obrazloženje iz OSA-e za izuzimanje snimaka. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.