19.10.2020. 15:36
1
Strazbur jasan: Prijete li Kantonu Sarajevo nove tužbe zbog naredbe o maskama i na otvorenom
U Kantonu Sarajevo obavezno je nošenje maske i na otvorenom prostoru. Odluka je podijelila javnost, iako je s pravne strane apsolutno jasno da ovakva odluka Kriznog štaba, ma koliko je opravdavali Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti zaštiti, neodrživa.

Kazne za nenošenje maski su od 500 KM do 1.500 KM, a za provođenje ove Naredbe je zadužena Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Shodno ranije usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo, policija će sankcionirati one koji se ne budu pridržavali donesene naredbe. 

„Za provođenje ove naredbe zadužena je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, u skladu sa članom 8. stav (5) tačke m), u vezi sa članom 13a. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo “, br. 18/07, 7/08 i 34/20.)“, navode iz MUP-a KS.

Navedena naredba se primjenjuje u periodu od 15.10.2020. do 31.12.2020. godine, uz mogućnost izmjena i dopuna iste, shodno ukazanoj potrebi, zavisno od razvoja epidemiološke situacije za čije praćenje, na području Kantona Sarajevo, je zadužen Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će postupati u skladu sa donesenom naredbom i važećim odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo, a kojim je, između ostalog, novčana kazna od 500,00 do 1500,00 KM propisana i za slučaj činjenja prekršaja od strane onog “ko ne postupi po naredbi nadležnog organa kojim se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti”. 

Uspoređujući evropsku praksu i sudske presude, jasno je da su ovim ugrožena ljudska prava. No, Krizni štab o tome nije vodio računa, pa se ne isključuju eventualne nove tužbe.

Podsjetit ćemo na naredbu Upravnog Tribunala Strazbura od 20. maja 2020. godine, kojom se privremeno stavlja van snage uredba Grada Strazbura koja obavezuje sve osobe starije od 11 godina da nose maske kada šetaju gradom. 

Tribunal se pozvao na član 8 EKLJP-a i na načela zakonitog cilja i srazmjernosti i utvrdio da ova mjera nije bila opravdana snažnim razlogom koji se odnosio na lokalne okolnosti u Strazburu.
Na osnovu istih načela, taj tribunal je 2. septembra poništio ovu uredbu i pozvao lokalne vlasti da je izmijene.

Sličnu presudu imaju i u Njemačkoj, a ljudska prava su univerzalna vrijednost. 

Tim prije, jer osim sportista na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozača na biciklu, električnom romobilu i motocikl Krizni štab nije izuzeo osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što su: određena oštećenja mentalnog zdravlja uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe. Ovakve osobe su u Hrvatskoj oslobođene nošenja maski.

Također nošenja maski su oslobođene i osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za gluhe, nijeme osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne mogu napisati ili prenijeti znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana, kao i osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke

Navode se i osobe s teškoćama disanja uslijed hroničnih bolesti (ove situacije ne treba zamijeniti s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove koji mogu biti karakteristični za bolest COVID-19 kada je nošenje maske obavezno), osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti te sve osobe koje iz drugih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.