22.10.2020. 16:29
0
Podignuta optužnica protiv Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića, saopćeno je danas iz ove institucije.

Optuženi Mehmedagić Osman (1962.) i Pekić Muhamed (1991.) terete se za zlouporabu položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ BiH.

Mehmedagić je direktor OSA BiH, a Pekić rukovoditelj Odsjeka za cyber sigurnost OSA BiH

Kako je navedeno u saopćenju, optuženi se terete da su, tijekom mjeseca kolovoza / augusta 2020. godine, zlouporabili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i osobnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA.

''Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Tužiteljstvo BiH sukladno sa člankom 126a. stavak 1. točke a) b) i c) ZKP BiH, uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića, izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA i zabrana kontakta sa uposlenicima OSA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi'', saopćeno je.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.