25.10.2020. 14:53
0
Odata počast žrtvama na Kazanima
Grupa građana Sarajeva danas je ispred Vječne vatre odala počast građanima ubijenim na lokalitetu Kazana. Položili su cvijeće na spomen-obilježje i time odali počast svim žrtvama ubijenim na Kazanima.

- Koristimo ovu priliku da još jednom pozovemo vlasti grada Sarajeva da bez daljnjeg odlaganja podignu spomenik ubijenim žrtvama na Kazanima u centru Sarajeva. Spomenik treba da bude primjer samokritičkog suočavanja sa vlastitim zločinima, kao i primjer moralne obaveze građana Sarajeva da odaju počast svojim ubijenim sugrađanima na Kazanima. Takav spomenik bi kao mjesto sjećanja na simboličan način pokazao da je Sarajevo, koje je pretrpilo najdužu opsadu grada i iskustvo najsvirepijih ubistava civila tokom opsade, spremno osuditi zločin u vlastitim redovima i započeti proces javnog konstruktivnog suočavanja sa prošlošću. Time bi jasno dali do znanja da u Sarajevu nema „ali“ - saopćeno je iz Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), Foruma ZFD Bosna i Hercegovina, Mreže za izgradnju mira i Centra za nenasilnu akciju (CNA).

Historičar Husnija Kamberović prisustvovao je obilježavanju te je tom prilikom istakao potrebu izgradnje spomenika za žrtve ubijene na Kazanima.- Važno je da danas pošaljemo poruku da želimo i kroz taj spomenik pokazati da smo spremni suočiti se s tom tamnom stranom naše prošlosti. To je znak naše hrabrosti i spremnosti. Suočavanje s tim stranicama naše prošlosti nije nikakav znak nacionalne izdaje, već znak herojstva i ljudskosti - smatra Kamberović.

Delegacija Naše stranke predvođena predsjednikom Predragom Kojovićem posjetila je danas Kazane i odala počast žrtvama ubijenim na tom lokalitetu tokom posljednjeg rata.

- Sarajevo se sjeća i žali za svojim sugrađankama i sugrađanima koji su ovdje stradali i odaje im počast. To je razlog više, pored činjenice da žrtve same po sebi zaslužuju poštovanje, da se ova lokacija memorijalizira na adekvatan način. To će, nema sumnje, doći s promjenom vlasti, a građanska ustrajnost Sarajlija da o ovom mjestu misle i na njega dolaze s pijetetom u tome će nesumnjivo pomoći - saopćeno je iz Naše stranke.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.