30.10.2020. 14:43
0
Ibrahim Hadžibajrić: Zgrada za jetime i socijalno ugrožene porodice gradit će se na zemljištu u ulici Čadoržina
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić najavio je za sljedeću godinu izgradnju stambene zgrade za smještaj djece bez roditelja i socijalno ugroženih porodica.

Bit će to četvrta zgrada koju će Općina Stari Grad sagraditi za najugroženije kategorije stanovništva čime će im riješiti jedno od najvažnijih životnih pitanja, a to je krov nad glavom.

Kako je najavio Hadžibajrić, ova zgrada gradit će se kao zajednički projekat Općine Stari Grad i Fondacije Hemiias, čiji je osnivač ugledni privrednik i veliki humanista Hajriz Brčvak, porijeklom iz Bijelog Polja. 

Tokom radnog sastanka Hadžibajrića i Brčvaka razmatrale su se mogućnosti ulaganja u ovu lokalnu zajednicu, prvenstveno kroz pomoć najugroženijima kategorijama.

Istaknuto je da Fondacija Hemiias mnogo radi na pomoći najugroženijim kategorijama, naročito u ovom vremenu pandemije koronavirusa kada su osigurali brojne donacije u vidu maski, sredstava za deizinfekciju i dezinfekcionih tunela, između ostalog i stanovništvu BiH. 

- Odlučili smo dati svoj doprinos i u Starom Gradu svjesni činjenice koliko općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa svojim saradnicima radi na razvoju ove općine, kako infrastrukture tako i pomoći ugroženim kategorijama. Fondacija Hemiias finansirat će izgradnju stambene zgrade za trajno zbrinjavanje djece bez roditelja i socijalno ugroženih iz općine Stari Grad i spremni smo za tu investiciju izdvojiti oko milion konvertibilnih maraka - izjavio je Brčvak.

Hadžibajrić je istakao da su projekti poput ovih - u kojima prijatelji Bosne i Hercegovine pokazuju spremnost da pomognu BiH i u ovom slučaju općini Stari Grad, od izuzetnog značaja za građane koji nisu u mogućnosti sami riješiti egzistencijalna pitanja. 

- Zgrada za jetime (djecu bez roditelja) i socijalno ugrožene porodice gradit će se na zemljištu u ulici Čadoržina, u mjesnoj zajednici Logavina. Općina će osigurati zemljište za gradnju i potrebne dozvole, a gradnju planiramo početi već sljedeće godine. Po završetku, objekat će biti uknjižen na Općinu Stari Grad i bit će trajno vlasništvo Općine - pojasnio je Hadžibajrić.

On je naložio nadležnim službama da poduzmu potrebne aktivnosti po ovom pitanju, nakon čega je utvrđeno da je na lokaciji u ulici Čadordžina, prema važećem regulacionom planu, moguća izgradnja stambene zgrade. 

Inače, u ulici Čadordžina je 2015. godine sagrađena zgrada u kojoj je krov nad glavom dobilo sedam socijalno ugroženih porodica, a gradnju su finansirali Općina Stari Grad Sarajevo i Evropska unija. Dvije godine prije toga sagrađen je stambeni objekat na Baruthani gdje je smješteno jedanaest interno raseljenih porodica iz Starog Grada, a 2011. za smještaj interno raseljenih devet porodica sagrađena je zgrada na Brusuljama. Objekte je gradila Općina Stari Grad uz pomoć partnera i donatora, a implementator projekata bila je Humanitarna organizacija Hilfswerk Austria International, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.