31.10.2020. 17:14
0
Badnjević: Da uključimo respiratore “Srebrene maline” na bolesnike, pluća bi eksplodirala
Ne daj Bože da je došlo do propusta verifikacije respiratora, neko je mogao nastradati.

Almir Badnjević, direktor mjeriteljske laboratorije Verlab, koju je Institut za mjeriteljstvo BiH imenovao za za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu, gostovao je na FACE TV.

Između ostalog, govorio je o pokušaju verifikacije, odnosno stavljanja u funkciju spornih respiratora koje je Vlada FBiH, posredstvom firme “Srebrena malina” nabavila iz Kine. Podsjetimo, instalacija uređaja je obustavljena nakon što se pokazalo da prva četiri, dostavljena bolnicama u Goraždu i Sarajevu imaju sistemsku grešku.

“Sistemska greška u respiratorima je negdje u softveru, kompjuteru, ili u ventilima. Ne daj Bože da je došlo do propusta verifikacije respiratora, neko je mogao nastradati. Kada postavite volumen, naprimjer 600 vol, a kisik na 48%, respirator radi. Kada povećate koncentraciju kisika na 100%, što pacijentima često treba, volumen se sam poveća, pri tom volumenu mogu puknuti pluća…”, kazao je  Badnjević.

Govorio je i o mogućnosti da respiratori budu vraćeni proizvođaču.

“Iz moje prakse znam da se respiratori ne mogu vratiti, ali ja bih vratio novi frižider koji sam kupio, a u kojem ne radi ventilator! Iz prakse znam da nema teorije da se ovih 100 respiratora može vratiti, a zauzvrat tražiti 10-20 drugih, pravih. Kada je BiH kupovala uređaje, znala je šta kupuje”, kazao je Badnjević.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.