2.11.2020. 8:22
0
Vlada KS danas organizuje press konferenciju o koronavirusu, čeka se Mandićev odgovor KCUS-u i Sebiji Izetbegović
Danas u 12 sati bit će održana press konferencija Vlade KS, a u vezi realizacije niza naloga i zaduženja za hitno djelovanje i ubrzanje procedure testiranja, angažiranja dodatnih medicinskih radnika, bolničkih kapaciteta, nabavku medicinske opreme i antivirotika koje je Vlada KS donijela na sjednici u četvrtak 29. oktobra.

S obzirom da je dan poslije Krizni štab KCUS uputio zaključke koje je uputio premijerima Federacije i Kantona Sarajevo, ministru zdravstva FBiH, te Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo, Kriznom štabu Federacije BiH i Kriznom štabu Kantona Sarajevo v.d. premijera Anis Krivić u subotu je uputio dopis ministru zdravstva FBiH Vjekoslavu Mandiću od kojeg je zatražio da zaustavi paralena postupanja KCUS-a. 

Krivić je između ostalog u svom dopisu Mandiću napisao: 

“Kako je dio zaključaka Kriznog štaba Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u suprotnosti sa Vašim, ali i sa naredbama Kriznog štaba Kantona Sarajevo, molimo Vas da hitno reagirate i zaustavite ovakve pojedinačne i izvansistemske aktivnosti Kriznog štaba KCUS i da nas o eventualnim obavezujućim uputama i naredbama, u skladu sa gore citiranim propisima, hitno obavijestite o karakteru zaključaka Kriznog štaba KCUS! 

Do tada, želimo Vas obavijestiti da ćemo i dalje postupati isključivo po naredbama i zaldjučcima kriznih štabova-stožera Federacije BiH i Kantona Sarajevo u skladu sa važećim propisima i učiniti sve da se svaki segment funkcioniranja zdravstvene zaštite u ovako složenim okolnostima, stavi u funkciju zaštite života i zdravlja građana Kantona Sarajevo! Molimo Vas da svojim autoritetom, s ciljem unaprijeđenja sistema zdravstvene zaštite u Federaciji BiH, pa tako i u Kantonu Sarajevo, odmah posebnim naredbama zaustavite ovakva i slična paralelna postupanja, jer više nego ikada nam je potreban jedinstven sistem zdravstvene zaštite u Federaciji BiH i čitavoj BiH baziran na jasno definisanim obavezama i odgovornostima”, napisao je Krivić u funkciji v.d. premijera KS.

Na KCUS još uvijek nije ušla Federalna inspekcija koja je trebala utvrditi da li je KCUS obezbijedio 30 posto svojih kapaciteta za smještaj Covid pacijenata. 

Vlada KS naložila je Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da odmah ugovori sa certificiranim laboratorijama sa područja KS testiranje uzoraka na Covid – 19,  prikupljenih od Doma zdravlja KS, sa dostavljanjem rezultata najkasnije u roku od 24 sata.

U slučaju značajnog pogoršanja epidemije COVID-19 u Kantonu Sarajevo i popunjavanja raspoloživih i federalnim naredbama definisanih kvota bolničkih kapaciteta za smještaj i liječenje oboljelih od COVID-19, angažovat će se bolnički kapaciteti i privatnih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Vlada je naložila i nabavku 2.000 kutija antivirotika Favikovir/Favipiravir, za potrebe liječenja oboljelih od koronavirusa, putem Zavoda zdravstvenog osiguranja, sa rokom odmah

Već je upućen poziv ljekarima u penziji da se jave i pomognu u borbi sa koronavirusom. 

Inače, premijer Mario Nenadić već drugu sedmicu se nalazi u izolaciji zbog člana porodice koji je zaražen koronavirusom. U subotu je za v.d. ministra zdravstva imenovana Jasna Agić koja je i ministrica rada i socijalne politike. Ona je ostavku na tu funkciju podnijela polovinom jula ali do danas nije razriješena dužnosti niti je ikada na dnevni red Skupštine KS upućeno razrješenje i imenovanje ministara zdravstva i rada i socijalne politike.   

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.