3.11.2020. 19:47
0
Zastupnici usvojili niz zaključaka: Skupština naredila formiranje stručnog kriznog štaba
Nakon rasprave o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo, zastupnici su usvojili niz zaključaka.

Usvojeni su zaključci zastupnika Igora Stojanovića kojima se:

- obavezuje se Vlada KS da formira Krizni štab Ministarstva zdravstva KS koji će biti imenovan isključivo od sedam članova i to obavezno od jednog epidemiologa koji će biti na čelu Kriznog štaba, infektologa, genetičara i pulmologa, te ostala tri člana.

- obavezuje se Vlada KS i resorno ministarstvo da hitno iskoristi sve postojeće kapacitete u vlasništvu Kantona Sarajevo, kako bi se proširili kapaciteti testiranja u interesu građana KS.

- obavezuje se Vlada KS da organizuje veći broj Drive-in punktova sa kojih će uzorci direktno ići u ranije dogovorene laboratorije .

- obavezuje se Vlada KS da hitno odobri prijem dodatnog medicinskog osoblja.

- obavezuje se Vlada KS da odobri uključivanje i privatnog zdravstvenog sektora po potrebi i po potrebnim profilima u borbi protiv pandemije korona virusa.

- obavezije se Vlada da centralizira rezultate testiranja na Kantonu Sarajevo i njihovu objavu medijima iskljucivo preko ovlaštenog predstavnika Kriznog štaba.

- obavezuje se Vlada KS da izvrši hitnu nabavku dovoljnih količina Dexamethason ampula.

- obavezuje se Vlada KS da izvrši hitnu nabavku dodatnih testova na COVID-19.

- obavezuje se Vlada KS da izvrši interventni uvoz dovoljnog broja vakcina neophodnih za promptnu imunizaciju rizičnih grupa protiv sezonske gripe.

- obavezuje se Vlada KS da izvrši provjeru stanja medikamenata u apotekama.

- obavezuje se Vlada KS da poduzme hitne mjere za zaštitu zdravstvenog osoblja – nabavka zaštitne opreme, reduciranje hladnog programa-hitni program, smanjiti prijeme na hospitalizaciju, obustaviti kontrolne preglede kod bolesnika koji su dobrog općeg stanja, organizirati naručivanje na preglede po terminima.

- obavezuje se Vlada KS da u saradnji sa menadžmentima organizuje rad zdravstvenih ustanova tako da naprave smjene, da bi u slučaju oboljenja nekog od ljekara/sestara, bilo manje kontaktnih izolacija (uvesti smjenski rad).

- obavezuje se Vlada KS da pojača kontrolu broja putnika u javnom prijevozu.  

- obavezuje se Vlada KS da obaveže KJKP Toplane Sarajevo, kao i druge isporučioce toplotne energije na vršenje kontinuiranog grijanja stanova svaki dan, bez obzira na pravilo +12C jer starija populacija je sklona lakim prehladama, te njihovim oboljevanjem će se dodatno usložniti zdravstvena situacija.

- obavezuje se Vlada KS da redovno vrši analizu epidemiološke situacije u okviru obrazovnog sistema, te u skladu sa rezultatima donosi odluke o redovnoj realizaciji nastave u interesu djece. 

- obavezuje se Vlada KS da jednom mjesečno izvještava Skupštinu KS o realizaciji akcionog plana.

Također, usvojena je inicijativa Elmedina Konakovića da se formira komisija koja će obići sve zdravstvene ustanove koje finansira Kanton Sarajevo, te će na terenu utvrditi stvarno stanje i o tome izvjestiti Skupštinu Kantona Sarajevo u roku od sedam dana, prenosi Avaz. 

U komisiju bi činili Jasmina Bisčević- Tokić, Elmedin Konaković, Sead Milavica, Amra Junuzović Kaljić, Zvonko Marić, Igor Stojanović i Neira Dizdarević .


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.