5.11.2020. 17:45
0
CIK: Pomoću mobilnog tima će glasati i oni koji su u izolaciji, a nemaju rješenje i nalaz
Centralna izborna komisija BiH usvojila je dva pravilnika. Odnose se na glasanje birača putem pošte izvan BiH i na ostvarivanje prava glasa birača koji su pozitivni na virus korona i/ili su u izolaciji, a o tome nemaju medicinski nalaz ili rješenje nadležnog organa.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sprovođenju izbora u BiH, koji se odnosi na glasanje birača putem pošte izvan BiH i na ostvarivanje prava glasa birača koji su pozitivni na virus korona i/ili su u izolaciji, a o tome nemaju medicinski nalaz ili rješenje nadležnog organa.

Usvojenim aktom je propisano da u uslovima izuzetno otežanog ili prekinutog poštanskog saobraćaja uzrokovanog epidemijom virusa korona, kao i u slučaju znatno otežanog poštanskog saobraćaja sa prekookeanskim zemljama, birač može dostaviti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH povratnu kovertu za CIK BiH u posebnoj koverti koja sadrži poštanski žig zemlje iz koje glasa.

Datum na poštanskom žigu ne smije biti nakon 15. novembra, odnosno za glasanje za Gradsko vijeće Mostara 20. decembra.

Na osnovu informacija iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i poštanskih operatera u BiH, CIK je usvojio odluku o listi zemalja kojima će biti omogućena dostava glasačkih paketa posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.

Na listi su Australija, Kanada, Mađarska, Finska, Rusija i SAD.

Biračima koji iz tih država glasaju preko pošte sada je omogućeno da svoje glasačke pakete poštom dostave na adresu pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u inostranstvu, uz napomenu da na koverti za diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH naznače "Za CIK BiH, glasački paket - ne otvaraj".

CIK BiH će Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara dostaviti pismo sa instrukcijama o postupanju diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu u vezi sa prijemom i slanjem ovih paketa, a birače izvan BiH koji glasaju putem pošte informisaće o načinu povrata glasačkog paketa ukoliko je država iz koje glasaju na listi zemalja koju je utvrdila ova izborna komisija.

Izmjenama i dopunama Pravilnika o sprovođenju izbora u BiH biračima koji su pozitivni na virus korona i/ili su u izolaciji, odnosno koji su hospitalizovani, omogućeno je da ostvare pravo glasa putem posebnog mobilnog tima i u slučaju kada ne posjeduju medicinski nalaz ili rješenje nadležnog organa.

U tom slučaju oni su dužni da podnesu zahtjev opštinskoj ili gradskoj izbornoj komisiji, a moći će ostvariti biračko pravo ako se njihovo ime bude nalazilo u evidenciji podataka nadležnih institucija o ovim kategorijama birača, saopšteno je iz CIK-a BiH.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.