7.11.2020. 10:35
0
Turković govorila na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, jučer je u Antaliji učestvovala na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojim predsjedava Ankara (Turska).

U fokusu sastanka ministara su bili načini jačanja saradnje u jugoistočnoj Evropi, zasnovani na iskustvima regija vezanim za pandemiju COVID-19.

U svom obraćanju ministrica Turković je kazala da je Bosna i Hercegovina ozbiljno pogođena pandemijom, te da su, s ciljem suočavanja s negativnim efektima pandemije, usvojena i provode se dva pristupa.

 „S jedne strane, pokušavamo usporiti širenje zaraze među stanovništvom i na taj način rasteretiti, koliko god možemo, naš zdravstveni sistem. S druge strane, nastojimo pomoći privatnom sektoru, malim i srednjim preduzećima i osigurati njihovu održivost u ovim zahtjevnim vremenima.

Ova vanredna situacija ponovo potvrđuje neophodnost daljeg unapređenja prekogranične saradnje u našem regionu i šire. Smatram da možemo napraviti korak dalje i ozbiljno razmotriti razvoj obrazovnih veza između centara širom regije i olakšati razmjenu modela kliničke njege u oblasti COVID-19 i srodnim medicinskim specijalnostima. Mogli bismo razviti i alate za saradnju i medicinsku pomoć pri prijemu pacijenata iz teško pogođenih regija i zemalja u one regije, koje mogu efikasno upravljati svojim kapacitetima i imati dovoljno osoblja i opreme, da privremeno podnesu dodatne pritiske epidemiološke krize.

Željeli bismo još jednom naglasiti koliko je važno izbjeći preklapanje i dupliciranje u projektima koje vode različiti regionalni igrači. Ovo je također vrlo dobra prilika da se definira najbolji pravni statut za RCC, kako bi se mogao prilagoditi da se uspješno nosi s novim izazovima. Mislimo da Jahorinska deklaracija iz Sarajeva, koju su naši predsjednici usvojili na samitu na Jahorini u julu 2019. godine, predstavlja dobru političku i pravnu osnovu za to“, kazala je u svom obraćanju ministrica Turković, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.