10.11.2020. 13:41
0
Oglasili se po prvi put iz Doma zdravlja Zenica: Pokušaj destabilizacije ustanove kukavički čin
Prvi put od početka pandemije korona virusa Javna ustanova Dom zdravlja Zenica obratila se javnosti tokom pandemije koronavirusa i to nakon sve učestalijih napada na ustanovu primarne zaštite koja, kako kažu, prva radi s osobama pozitivnim na koronavirus.

U otvorenom pismu javnosti kojeg potpisuje v.d. direktor prim. dr. Ferid Alić su naveli da se brojnim neistinama na pojedinim portalima stvara širenje panike među građanima te da javnost mora biti upoznata s činjenicama da rade u složenim uslovima izazvanih pandemijom koronavirusa, ali da funkcionišu bez poteškoća.

"Primjer organizacije i funkcionisanja naše ustanove u uslovima pandemije preuzeli su brojni domovi zdravlja iz BiH zbog čega smo ponosni na svakog našeg uposlenika. Na ovom putu ćemo istrajati bez obzira na podmetanja neodgovornih pojedinaca koji nisu svjesni kakve posljedice mogu proizvesti širenjem neistina i panike", stoji u pismu.

Nadalje navode da ključne činjenice najbolje odražavaju odnos gradonačelnika Kasumovića prema zdravstvenoj ustanovi primarnog nivoa u ZDK, a posebno u uslovima pandemije:

"Za vrijeme trajanja pandemije gradonačelnik nije niti jednom zvanično posjetio JU 'Dom zdravlja' Zenica i na licu mjesta se uvjerio u uslove rada zdravstvenih radnika. Za vrijeme trajanja pandemije Gradska uprava Zenica na čelu sa gradonačelnikom izdvojila je nula (0) konvertibilnih maraka za pomoć zdravstvenim radnicima Zenice. JU 'Dom zdravlja' Zenica informiše javnost da Gradonačelnik Grada Zenica, bez ikakvog pravnog osnova, onemogućava JU 'Dom zdravlja' Zenica da zaposli potrebne zdravstvene radnike.

Naime, Gradonačelnik Grada Zenica odbio je da objavi oglas JU 'Dom zdravlja' Zenica na svojoj web stranici, iako je to obavezan uraditi. Na ovaj način gradonačelnik utječe na neometano funkcioniranje i obavljanje zdravstvene djelatnosti, što u konačnici može prouzrokovati ogromne posljedice", poručili su iz JU Dom zdravlja Zenica.

Demantovali su i navode objavljene u medijima da Dom zdravlja Zenica blokira imenovanje UO Doma zdravlja dodavši da je ta odgovornost na Gradskoj upravi Zenica, da se planira promjena naziva Doma zdravlja kako bi se produžio mandat dr. spec. Selvedini Sarajlić-Spahić uz obrazloženje da se planiralo proširenje djelatnosti Doma zdravlja 'Stacionarom za dijagnostiku i liječenje akutnih bolesnika' u slučaju eksceisvnog oboljevanja većeg broja pacijenata bez obzira da li se radilo p andemiji, epidemiji ili drugoj etiologiji kako bi se rasteretila KBZ i pomoć pružila već na primarnom nivou zaštite. Demantovali su i navode o neuslovnim trijažnim šatorima te da se zaštitna odijela peru i suše na ogradi uz obrazloženje da su njihov trijažni sistem preuzeli mnogi domovi zdravlja u BiH kao primjer dobre prakse, a da se višekratna odijela po uputama dezinfikuju i suše.

Na kraju su naveli da zvaničan dopis Sindikata zdravstvenih radnika ili grupe zdravstvenih radnika o nezadovoljstvu uslovima ili sličnim tekućim aktivnostima Dom zdravlja nije dobio.

"Nezadovoljni radnici, tačnije nezadovoljni pojedinci i njihove pojedinačne izjave su blijedo i nehumano pokriće za njihov rad. Dom zdravlja raspolaže s dovoljnom količinom zaštitne opreme i briseva za uzimanje uzoraka PCR testiranja i postupa isključivo sa smjernicama, preporukama i naredbama zvaničnih kriznih štabova. Svaki uposlenik Doma zdravlja je heroj, a svaki pokušaj destabilizacije ove ustanove je kukavički čim onih kojima je jedno imenovanje važnije od zdravlja stanovništva", stoji na kraju Otvorenog pisma javnosti Doma zdravlja Zenica.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.