11.11.2020. 21:01
0
Višković: Krajnje vrijeme za usaglašavanje mjera u BiH
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković upozorava da eventualno uvođenje radikalnih mjera za sprečavanje širenja koronavirusa zavisi od stanovništva i smatra da je vrijeme da se viši nivo vlasti u BiH uključi u rješavanje problema izazvanih epidemijom.

Višković je rekao da je danas razgovarao sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem o organiziranju zajedničkog sastanka sa Vijećem ministara, poput onog u Doboju na početku pandemije.

Nema lijeka ni vakcine

- Doboj bi ponovo trebalo da bude to mjesto, ali je u ovom momentu predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija pozitivan na virus korona pa čekamo da se on izliječi kako bi održali sastanak - rekao je Višković za BHT1.

On je upozorio da današnja cifra od 69 preminulih u Republici Srpskoj i Federaciji BiH od posljedica koronavirusa predstavlja krajnje vrijeme za usaglašavanje i koordiniranje mjera BiH.

Predsjednik Vlade Republike Srpske uvjeren je da se u BiH koronavirus može staviti pod kontrolu isključivo poštovanjem donesenih mjera, izbjegavanjem proslava i javnih okupljanja, uključujući i predizborne skupove.

- Štab za vanredne situacije Republike Srpske preporučio je i mnoge su političke partije i lideri to uvažili i nisam mogao da primijetim da su bili neki skupovi sa stotinama i hiljadama okupljenih - konstatirao je Višković, navodeći da su okupljanja u zatvorenom prostoru zamijenjena okupljanjima na otvorenom, uz poštovanje mjera.

Višković je istakao da svi u BiH treba da budu svjesni da za koronavirus trenutno nema lijeka, ni vakcine.

Prema njegovim riječima, čak i da je vakcina ispitana i da je na svjetskom tržištu, da bi dobila odobrenje nadležnih institucija i stavljena u promet u BiH potrebno je da prođe skoro mjesec dana za potrebne procedure.

- To još uvijek nemamo, znači ostaje nam da zamolimo građane, jer je to jedina mjera koja se pokazala svugdje u svijetu, da nose zaštitne maske, koriste dezinfekciju, održavaju distancu i izbjegavaju okupljanja. To je jedini poznati recept da smanjimo da se korona više širi na prostoru BiH - poručio je premijer RS.

On je upozorio da, osim o zdravlju stanovništva i očuvanju zdravstvenog sistema u oba entiteta, treba razmišljati i o zaštiti ekonomije.

- Sljedeće mjere zavise od nas. Nikome nije u interesu zatvaranje, zaključavanje", rekao je Višković i pozvao stanovništvo da ne dozvoli zatvaranje poput onog iz marta i aprila.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je naveo da su na današnji dan zdravstveni sistemi u oba entiteta popunjeni oko 80 posto i da nemaju pretjeranog prostora, zbog čega je potrebno i o tome voditi računa.
 
FBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.