18.11.2020. 10:57
0
U KS 299 novozaraženih, u Općoj bolnici sve više mlađih pacijenata
S rasplamsavanjem pandemije koronavirusa u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo u Covid odjelu broj hospitaliziranih srednje teških i teških pacijenata se kreće oko stotinu. Jutros je taj broj niži, u odnosu na jučerašnji dan, i iznosi 92 hospitalizirana pacijenta. Na ovom odjelu je u protekla 24 sata bilo 13 prijema i 18 otpusta kući.

Istovremeno, s povećanjem ovih pacijenata rastao je i nedavno formirani Covid odjel, kako prostorno tako i kadrovski, prije svega internom preraspodjelom posla, jer se bolnica nije zatvorila za druge pacijente i u centralnom dijelu zgrade je nastavljeno redovno odvijanje posla.

Covid tim Opće bolnice čine profesionalci koji ulažu veliki rad i trud kako bi najbolje odgovorili aktuelnom zdravstvenom izazovu. Pored redovnog jutarnjeg brifinga na kojem se analiziraju nalazi i stanje hospitaliziranih pacijenata, iskustva i saznanja se razmjenjuju i sa eminentnim profesorima iz Amerike i Turske te Zagreba, Beograda i Banja Luke. Radi se o zdravstvenoj grupi vrhunskih ljekara koji nesebično dijele informacije i saznanja u tretmanu Covid-19.

Sa prestižne Mayo Klinike iz Amerike u ovoj grupi je prof. dr Ognjen Gajić, specijalista pulmolog, intenzivista koji se povremeno uključuje video linkom na bolničke sastanke Opće bolnice. Također je uspostavljena saradnja i sa istaknutim profesorima iz Turske koje predvodi doktor Bilgin Sait, specijalista interne medicine, inače vođa covid centra American hospital u Istanbulu. On je jučer sa svojim saradnicima, na upriličenoj video konferenciji, podijelio iskustva o liječenju covid pacijenata.

Doktor Bilal Oglečevac, vođa Covid tima u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ kazao je na današnjoj press konferenciji da je u posljednja 24 sata broj novozaraženih 299 od toga 181 je u samoizolaciji odranije. Testirano je 977 uzoraka. 

„Broj izliječenih je 521, broj smrtnih ishoda je pet. Ukupno je 378 hospitaliziranih, sve klinike na KCUS-u 286, a Općoj bolnici 92 pacijenta. Na Podhrastovima je 7 pacijenata na respiratoru, otpušteno 28 pacijenata“, kazao je Oglečevac. 

On je kazao da je popunjenost Opće bolnice veća od 90 posto.

„Imamo veliku fluktuaciju pacijenata, nove pacijente primamo, one koji su u fazi oporavka otpuštamo na kućno liječenje. To zahtijeva ogroman napor. Mi smo na granici ljudskih, a i materijalno-tehničkih kapaciteta. Uz napore nas kao ustanove i uz pomoć Vlade i Kriznog štaba i drugih inatitucija način funkcionisanja je bolji svakim danom. I mi stičemo određena iskustva i mislim da ćemo biti sve više u stanju pomoći našim pacijentima“, kazao je doktor. 

Ukupno su na raspolaganju 104 kreveta, ljudstvo je raspoređeno po smjenama i dežurama. 

„Imamo angažovan veliki broj ljudi. Ovo je naš maksimum, apelujem na građanstvo kovid je tu, kod nas su pacijenti sa srednje teškom slikom, imamo i mlađih pacijenata sa obostranom upalom pluća. Apelujem na građasntvo da budu ozbiljni, da se pridržavaju propisanih mjera“, kazao je Oglečevac.  
 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.