25.11.2020. 8:20
6
Dodik: Neka Inzko dođe na Pale pa da skinemo tablu s imenom Radovana Karadžića, ali on se počeo znojiti oko toga
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u svom završnom obraćanju pred UN-om pozvao je visokog predstavnika Valentina Inzka da mu se pridruži u skidanju ploče s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića koja je postavljena na studentskom domu na Palama.

Pozivam ga lično da zakaže dan i sat da dođe na to mjesto gdje se tabla nalazi, posmatra i bude saučesnik dok se ona skida. Ali zar mislite da je to rješenje? Tabla Radovanu Karadžiću je bila postavljena onda kada on nije bio osuđen za ratne zločine i to je činjenica. Ali Inzko se počeo znojiti oko toga i mislim da je ovo fer ponuda. Kad god mi kaže da će biti na tom mjestu, učinit ćemo to zajedno ili neka bira, on ili ja, kazao je Dodik komentarišući Inzkove navode da predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a na ovaj način veliča ratne zločince.

Govoreći dalje o toj temi, Dodik je naglasio da ne glorifikuje ratne zločince i stradanja te da je i sam u ratu pomagao žrtvama, ali je dodao da Hag nije bio pravedan prema Srbima.

-Podržavam osudu i presudu za svaki zločin koji je učinjen, svi Srbi su presuđeni u Hagu i mislim da taj Haški tribunal prema Srbima nije bio korektan, jer je nesrazmjerno malo Bošnjaka bilo pred Haškim tribunalom, kazao je.

Dalje se osvrnuo na podršku Inzku i kazao da ne razumije kako su ga podržale one zemlje koje podržavaju i Dejton s obzirom na to da ga visoki predstavnik u BiH krši.

-On nema pravo da tretira Dejtonski sporazum na takav način, nikoga ne napadam, ali ću uvijek braniti srpski narod. I smatram da je BiH stabilna i održiva dok je zemlja s dva entiteta i bilo bi dobro i pravedno da bude i treći entitet hrvatskog naroda, naglasio je Dodik.

Kako je kazao, neke od zemalja su se "lažno zabrinule što mladi odlaze iz BiH, a one ih same ohrabruju na to".

-Također, ovdje su neki dali i podršku i Ustavnom sudu, on ne može mijenati ustav već ga samo provoditi. Morao bih da budem siguran u iskrenost kako bismo mogli sarađivati. Sven Alkalaj nema moju saglasnost za večerašnji nastup i za sve mu treba podrška Predsjedništva BiH. Također pitali ste me da li obilježavam neke od godišnjica ove godine, pa da obilježit ću 75. godina Auschwitza, zaključio je Dodik.

Podsjećamo, Inzko je ranije najavio da tražit da se Dodiku zabrani putovanje u EU ako ne ukloni ploču s imenom Radovana Karadžića, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

InzkoDodik
6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.