27.11.2020. 8:11
0
Zašto je u FBiH smanjen broj testiranja na koronavirus
Iako je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio niz naredbi sa početkom primjene od 24. novembra kojim je predviđeno i uvođenje antigenskog testiranja i korištenje svih kapaciteta i javnih i privatnih za PCR testiranje na Covid 19 evidentno je da je došlo do smanjenja broja testiranja u FBiH.

Ako samo pogledamo izvještaje posljednjih nekoliko dana vidi se da se broj testiranja smanjio za skoro 2.000. Tako je 17. novembra testirano 3.496 uzoraka u FBiH, da bi se broj 25. novembra smanjio na 1.665 testova što je razlika od 1.831 test.

Pomoćnik federalnog ministra i član Kriznog štaba Goran Čerkez prije nekoliko dana upozorio je da se ne testira dovoljno i da to čine samo Tuzla, Mostar i Sarajevo. Dodatni problem je i što drugi kantoni mogu poslati 50 uzoraka dnevno na testiranje u Klinički centar UNSA kao što je slučaj sa Unsko-sanskim kantonom. 

Iako su u Kantonu Sarajevo angažirane i privatne laboratorije i kada se očekivalo da će se povećati kapacitet testiranja dolazi do smanjenja broja testiranih uzoraka. I dok nas ubjeđuju da pada broj zaraženih i da je veći broj oporavljenih, pitanje je šta bi pokazalo testiranje većeg broja uzoraka. 

“U cilju brže i efikasnije laboratorijske detekcije koronavirusa SARS-CoV-2, nalaže se svim kantonalnim ministarstvima zdravstva da u suradnji sa zavodima zdravstvenog osiguranja kantona, kao i drugim zdravstvenim ustanovama, stave u funkciju sve resurse i kapacitete laboratorija verificiranih od strane Federalnog ministarstva zdravstva, kao i Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu - Laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja, kao podršku javnom sektoru zdravstva”, navodi se u naredbi.

Također još uvijek ne znamo šta je sa antigenskim testiranjem i da li se radi iako i o tome donesena jasna naredba. 
 
“U svrhu unaprjeđenja odgovora na pandemiju COVID-19, kod pacijenata sa izraženim kliničkim simptomima karakterističnim za ovo oboljenje (sukladno definiciji slučaja), osim PCR temeljnih testova, koji ostaju zlatni standard za dijagnostiku, preporučuje se i korištenje antigenskih testova (Ag-RDT). Antigenski testovi se mogu koristiti u situacijama kada je PCR nedostupan ili kada je potrebno duže vrijeme za obradu. Testiranje Ag-RDT testovima se treba provoditi prema uputama proizvođača i unutar 5-7 dana nakon pojave simptoma. Negativan rezultat antigenskog testiranja ne može u potpunosti isključiti aktivnu COVID-19 infekciju, te je kod simptomatskih pacijenata potrebno ponovljeno testiranje PCR testom. Testiranje Ag-RDT testovima u svrhu i dijagnostike, može se provoditi samo u javnozdravstvenim ustanovama. Javna zdravstvena ustanova koja obavlja antigenska testiranja (Ag-RDT) dužna je redovito izvještavati zavod za javno zdravstvo kantona, a zavod za javno zdravstvo kantona se obvezuje podatke o rezultatima antigenskog testiranja (AgRDT) unositi u online platformu COVID -19.ba  Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH", navodi se u naredbi. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.