2.12.2020. 11:34
0
Veliki interes građana Goražda za vakcinaciju protiv sezonske gripe
- Vakcinacija protiv sezonske gripe koja je na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde počela u ponedjeljak, ove godine izazvala je veliko interesovanje građana.

Zavod za javno zdravstvo BPK uz podršku resornog kantonalnog ministarstva obezbijedio je 300 besplatnih doza vakcine, koje su distribuirane domovima zdravlja u tri lokalne zajednice.

Po riječima direktora Doma zdravlja "dr. Isak Samokovlija" Goražde dr. Edina Čengića, potražnja za vakcinom je iznad očekivanja.

- Dom zdravlja Goražde dobio je 200 doza za pacijente i 50 za zdravstvene radnike i za samo dva dana gotovo sve doze su utrošene jer, zbog koronavirusa, vlada veliki interes pacijenata. Besplatne vakcine namijenjene su osobama starijim od 65 godina koje imaju hronična oboljenja, kao i mlađima koji imaju neka oboljenja koja umanjuju otpornost organizma - pojasnio je dr. Čengić.

Dodao je da je količina beplatnih doza vakcine obezbijeđena na bazi ranijih godina.

- Nabavka je planirana u vrijeme kada nije bilo pandemije koronavirusa, a ranijih godina nije bio ovoliki interes jer nam je uvijek ostajalo vakcina koje smo morali vraćati. Sada je situacija znatno drugačija i pacijenti su u velikoj mjeri željeli da se vakcinišu, što je dobro jer se na taj način smanjuje mogućnost obolijevanja od sezonske gripe a time i komplikacija koje mogu nastati jer i ona može dovesti do smrtnog ishoda kod rizičnih skupina - istakao je direktor goraždanskog doma zdravlja.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, do sada na području ovog kantona nije prijavljen niti jedan slučaj sezonske gripe.


(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.