2.12.2020. 11:44
0
Koronavirusom zaraženo 23 štićenika Doma penzionera u Tuzli
Koronavirus potvrđen je kod 23 štićenika Doma penzionera u Tuzli, od kojih je sedmero trenutno hospitalizirano u COVID bolnici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Zdravstveno stanje pacijenata koji su hospitalizirani trenutno je stabilno, a tri pacijenta imaju srednje tešku kliničku sliku.

-Jedna štićenica tuzlanskog Doma penzionera imala je zakazanu operaciju katarakte, te je nekoliko dana radila nužne pretrage. Neposredno pred operaciju testirana je na koronavirus u skladu s procedurama UKC-a Tuzla, a nalaz je bio pozitivan. To je nulta pacijentica u ovom slučaju - izjavio je Feni stručni saradnik za odnose s javnošću Doma penzionera Tuzla Admir Muslimović.

Nakon toga su testirani svi štićenici koji su bili s njom u kontaktu, od kojih je 15 negativno na spomenuti virus.

Štićenici kod kojih je potvrđen COVID-19 smješteni su na 6. spratu Doma penzionera, koji je pretvoren u izolatorij, a obezbijeđeno je posebno osoblje koje nije u dodiru s ostalim korisnicima.

Muslimović podsjeća da su po proglašenju pandemije koronavirusa 5. marta ove godine do danas poštovane sve higijensko-epidemiološke mjere koje su izrečene naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, ističući da su posebne mjere za ustanove korisnika treće životne dobi.

Od navedenog datuma do danas zabranjene su posjete štićenicima ove ustanove, zabranjen je izlazak uposlenicima tokom pauze, temperatura se mjeri svakodnevno, a prostorije se dezinfikuju tri puta dnevno.

Sve terapije i poduzete mjere za COVID pozitivne pacijete izvršene su po preporuci ljekara ambulante Doma penzionera, koja djeluje u okviru Doma zdravlja Tuzla.

Muslimović je pohvalio suradnju sa zdravstvenim ustanovama u Tuzli koje su pružile podršku hitno, napominjući da su korisnici u proteklih 14 dana testirani četiri puta.

Osim štićenika, korona virus potvrđen je i kod sedam uposlenika koji su u izlolaciji, a koji se kao i znatan broj oboljelih štićenika već oporavljaju, a među njima i prva zaražena pacijentica.

Dom penzionera Tuzla ima ukupno 190 korisnika i 72 uposlenih.


(FENA)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.