5.12.2020. 14:45
0
SDA Sarajevo ima 83 vijećnika, ali neće biti dio većine u četiri gradske opštine i Ilidži
Centralna izborna komisija objavila je utvrđene rezultate Lokalnih izbora, s tim da u naredna tri dana političke stranke mogu podnijeti zahtjev za ponovnim brojanjem glasova.

No, dok se to ne desi analizirali smo rezultate izbora u Kantonu Sarajevo gdje je došlo do poraza SDA kada je riječ o nekoliko načelničkih pozicija, ali i pada osvojenih vijećničkih mandata u OV. Statistički gledano u devet općina u KS SDA je osvojila 83 vijećnička mandata, NIP 65, SDP BiH 25, Naša stranka 20, Platforma za progres 12, NBL 11, DF-GS devet, piše Patria.

U Općinsko vijeće Novi Grad ulazi devet stranaka, a najveći broj mandata dobila je SDA i to 10, slijedi je Narod i pravda sa 9, Naša stranka osvojila je tri mandata, SDP BiH 2, Platforma za progres dva, BOSS dva, te SBB, USD BH, DF-GS po jedan mandat. Izvjesno je da će NIP, Naša stranka i SDP BiH potražiti dodatnog partnera kako bi imali većinu u OV. To bi mogla biti Platforma za progres i eventualno SBB što bi činilo 17 vijećnika od 31.

U OV Novo Sarajevo ulazi osam stranaka, a najviše mandata ima NIP 9, dok Naša stranka i SDA imaju po pet, SDP BiH 4, Platforma  za progres, SBB, NBL, DF-GS i SBB imaju po dva mandata. Stranke Četvorke imaju 20 vijećnika što je komotna većina za odlučivanje.

U OV Centar ulazi sedam stranaka, a najviše vijećnika ima Narod i pravda osam, dok Naša stranka i SDA imaju po sedam, SDP ima četiri, Platforma za progres i SBB po dva i jednog vijećnika ima DF-GS. I u OV Centar stranke Četvorke bez NBL-a koji nije ušao u vijeće imat će 19 vijećnika što je dovoljna većina.

U OV Stari Grad ušlo je devet stranaka, a najveći broj vijećnika ima NBL Ibrahima Hadžibajrića sedam, a isti broj ima i SDA, Narod i pravda osvojio je pet mandata, SDP 3, Naša stranka dva, kao i Savez za Stari Grad, SBB, Platforma za progres, LDS jedan vijećnik. NBL, NIP, SDP i Naša stranka imat će 17 vijećnika što je dovoljna većina za odlučivanje.

Kada je riječ o OV Ilidža sedam stranaka imat će vijećnike, a SDA i NIP su izjednačeni po broju mandata po 11, SDP BiH je dobio tri, a Naša stranka dva koliko ima i Platforma za progres, dok Prva stranka i Nezavisna bh. lista imaju po jednog vijećnika.

U općini Vogošća najviše vijećničkih mandata osvojila je SDA 11, NIP šest, SDP BiH i DF-GS po tri, te NBL, Naša stranka, Platforma za progres i SBB po jedan mandat. Izvjesno je da će tijesnu većinu činiti SDA i DF-GS.

U OV Hadžići ušlo je sedam stranaka, najviše mandata osvojila je SDA 10, NIP osam, Nezavisni blok dva, SDP dva, te Stranka za BiH, BPS i Platforma za progres po jedan mandat.

U OV Ilijaš ušle su četiri stranke, SDA je osvojila 12 mandata, a NIP osam, SDP 3 i SBB dva.

U OV Trnovo ušlo je pet stranaka, a SDA ima apsolutnu većinu deset vijećnika, DF dva, dok SDP i NIP imaju po jednog vijećnika. U OV ušao je i nezavisni kandidat Munib Torlak.


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.