8.12.2020. 9:52
4
Novi detalji afere "Respiratori": Fikret Hodžić i "Srebrena malina" navodno uopće nemaju garantne listove na kupljene respiratore
Dok se čeka potvrđivanje optužnice u predmetu „Respiratori“, koja se odnosi na uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 miliona maraka, na vidjelo izlaze nove nepravilnosti, a neke od njih u svom listu je iznio i Dnevni Avaz.

Zbog ove afere Tužilaštvo BiH optužilo je krajem prošle sedmice premijera Federacije Fadila Novalića, dopremijerku Jelku Milićević, suspendiranog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i vlasnika „Srebrene maline“ Fikreta Hodžića.

Podsjećanja radi, „Srebrena malina“ je posao ugovorila i respiratore uvezla bez bankovne garancije i bilo kakvog pokrića. A, kako saznaje Dnevni Avaz, Hodžić i „Srebrena malina“ uopće nemaju ni garantne listove na uvezenu robu kojima se osigurava da roba u slučaju kvara može biti zamijenjena ili vraćena proizvođaču.

Prema ugovoru s FUCZ-om potpisanim 3. aprila, garancija jeste bila dogovorena i obećana na period od 24 mjeseca. Time je Hodžić garantirao ispravnost uređaja. Međutim, kako je jučer rečeno iz FUCZ-a za Avaz, „Srebrena malina“ im nikada nije dostavila garantne listove. Zahtjev je upućen prije skoro četiri mjeseca na adresu ove firme, ali nikada nije dostavljen federalnoj agenciji.

Sada FUCZ, koji je sklopio ugovor sa „Srebrenom malinom“, čeka daljnji rasplet situacije. Nije isključen ni raskid ugovora, s obzirom na to da pojedine ustanove, poput bolnice u Mostaru i „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, uopće ne žele ove uređaje, prenosi danas Avaz.

U firmi „Verlab“, koja je izabrana za verifikaciju respiratora, čekaju poziv FUCZ-a da krenu s provjerama ovih uređaja. Ranije je posao bio zakočen jer se čekalo da se utvrdi je li „Verlab“ ovlašten za ovaj dio posla, piše Avaz.

Međutim, sada se čeka na firmu iz Beograda koja je izabrana da besplatno obavi instalaciju. Razlog je taj što su njihovi instalateri bili ili zaraženi ili u izolaciji.

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.